Градоначелник обишао радове на новој кружној раскрсници: Бања Лука улази у нову епоху свог урбаног развоја

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

У току су радови на изградњи кружне раскрснице са парком на локацији између „Екватора“ и тврђаве Кастел, чиме ће осим побољшања услова одвијања саобраћаја овај дио градског језгра засијати у свом пуном сјају.

Радове на овој локацији обишао је  градоначелник Драшко Станивуковић, који је том приликом поручио да ће нова раскрсница у потпуности промијенити изглед овог дијела нашег града.

– Бања Лука улази у једну потпуно нову димензију свог урбаног развоја. Градимо највећу кружну раскрсницу у историји наше Бање Луке. Биће ово највећа и најфреквентнија раскрсница на подручју града, која ће плијенити својом љепотом и функционалношћу – поручио је градоначелник.

Како је појаснио, ријеч је раскрсници до сада највећег пречника, у чијем епицентру ће се налазити парк са фонтанама, клупама, простором за рекреацију и уживање, додавши да ће овај простор својим изгледом подсјећати на раскрснице које смо до сада виђали у најпознатијим европским и свјетским метрополама.

Како је истакао ријеч је о пројекту укупне вриједности око 2,5 милиона КМ, а рок за завршетак радова је 60 дана.

– За изградњу и модернизацију раскрснице издвајамо нешто преко 1,2 милиона КМ, док ће за изградњу парка такође бити издвојено преко милион КМ, што значи  да је ријеч о пројекту вриједном око 2,5 милиона КМ који ће бити трајан и неупитан печат новог развоја Бање Луке – рекао је Станивуковић, те додао да ће са ове локације сви суграђани, али и посјетиоци имати један потпуно нови поглед на тврђаву „Кастел“, који ће ускоро бити освијетљен.

Такође је рекао да ће раскрсница бити завршена за мање од два мјесеца, док се завршетак парка очекује наредне године.

Градоначелник је даље појаснио да се упоредо са овом раскрсницом ради и на изградњи кружне раскрснице између Булевара цара Душана и Книнске улице вриједности око 180.000 КМ, што ће са раскрсницом код Кастела чинити један цјеловит систем одвијања саобраћаја. Такође је рекао да ће у оквиру овог пројекта посебно бити третиран пјешачки саобраћај, посебно на дијелу Тржничке улице.

-Тренутни прелаз је неадекватан, јер немамо ни задовољавајући проток моторног, а ни пјешачког саобраћаја – рекао је он.

Према његовим ријечима, сви ови радови заправо су увод у једну потпуно нову димензију, а то је једносмјерно одвијање саобраћаја у центру града.

-Уводимо једносмјерни саобраћај од зграде Владе Републике Српске до ове раскрснице, те од Книнске улице до Бугарске школе. Овим концептом добијамо модерне саобраћајнице, неколико километара нових бициклистичких стаза, посебну саобраћајну траку за кретање возила јавног превоза и таксија што ће у великој мјери унаприједити саобраћај у Бањој Луци – закључио је градоначелник.

Подсјећамо, нови режим саобраћаја смањиће гужве и побољшати проток саобраћаја моторних возила, а уједно ће и омогућити безбједније кретање за пјешаке.