Градоначелник обишао радове: Бања Лука на прољеће добија видиковац са чаробним погледом на град

Поглед на Бању Луку најљепши је са Бањ брда, због чега ћемо изградњу видиковца на овој локацији завршити с прољећа и посјетиоцима омогућити осјећај као да им је Бања Лука на длану.

Поручио је ово градоначелник Драшко Станивуковић, који је са сарадницима обишао радове на изградњи видиковца на Бањ брду.

Како је казао ријеч је о једном великом пројекту вриједном преко пола милиона КМ, кроз који ће бити изграђен простор површине 250 метара квадратних на локацији са које се пружа чаробан поглед на град.

-Заиста је ријеч о једном масивном издању и простору на којем истовремено може стајати 200 људи. Уз посебну амбијенталну расвјету ово ће засигурно учинити Бањ брдо атрактивнијом локацијом – рекао је Станивуковић.

Осврнувши се на сам избор идејног рјешења, градоначелник је рекао да су пројектанти прилагодили рјешење самој локацији и тлу, водећи рачуна да се при самој изградњи овог видиковца сачува свако дрво.

Такође, градоначелник је додао да су у току и преговори о санацији Споменика на Бањ брду, те најавио да је у плану изградња нових стаза до Бањ брда.

-Након што смо уредили шеталиште од Градског до Зеленог моста, планирамо да уредимо обале Врбаса на дијелу од ресторана Алибаба до плаже у Српским Топлицама и даље према Врућици што ће на бити три до четири километра уређеног шеталишта уз Врбас, а што до сада нисмо имали. Даље, план је да уредимо и стазе које воде од Врућице до Бањ брда – рекао је Станивуковић

Бориша Мандић из Одјељења за комуналне послове истакао је да градска администрација од 2022. године активно ради на пројекту изградње видиковца на Бањ брду, те да се након успјешно окнчаних свих неопходних процедура и избора извођача приступило радовима.

– Већ неко вријеме интензивно смо спроводили све неопходне припремне радове, а с обзиром на то да је ријеч о металној конструкцији, добар дио радова изводи се у радиони. Метална конструкција скоро је готова и у складу са временским условима, приступиће се монтажи – рекао је Мандић, те додао да би Бањалучани и сви посјетиоци већ с прољећа могли уживати на новом видиковцу.

Како је појаснио, ријеч је о конструкцији дужине 35 метара која је у односу на саобраћајницу надвишена око 15 метара, што ће по окончању сви радова заиста пружити јединствен поглед на град.

-Иако је Бањ брдо заиста предивно, овај видиковац засигурно ће допринијети атрактивности овог дијела нашег града. Осим тога имамо у плану да с прољећа урадимо и нове стазе и на тај начин нашим суграђанима и свим посјетиоцима пружимо и додатне садржаје на овој локацији. Након тога свакако остаје да се спроведе пројекат рестаурације и санације Споменика палим Крајишницима- рекао је Бориша Мандић.