Gradonačelnik o slučaju „Kajak terase“: Danas su svi građani stavljeni u istu ravan

 Foto: S. Ćuković

Foto: S. Ćuković

Investitor ugostiteljskog objekta „Kajak terasa“ danas je započeo sa njegovim uklanjanjem po Rješenju od 28. oktobra 2021. godine.

Komentarišući ovu odluku, gradonačelnik Draško Stanivuković kaže kako borba gradske administracije nije bila uzaludna, kako su mnogi ranije govorili.

-Mnogi su sumnjali, osporavali, mnogi su borbu nazivali uzaludnom, ali mi smo istrajali. Moja želja je samo da Grad bude iznad pojedinca. To je glavna poruka – kazao je gradonačelnik.

Ovim potezom, Banjoj Luci će biti vraćeno ono što je gradsko, ono što pripada građanima, te dodaje kako je sve legalno i po zakonu.

-Danas su svi građani stavljeni u istu ravan. Svi će imati ista prava – dodaje gradonačelnik.

Banja Luka je, kako navodi – osnažila, posebno u ovoj borbi, koja traje punih osam mjeseci.

-Osporavan sam na bezbroj načina tokom osam mjeseci. Ovo nije bila laka i jednostavna borba, ali sistem se ovim mijenja. Ja sam znao da će doći ovaj trenutak. Istina, dugo je trajalo, ali ne može preko noći ništa da se postigne. Ovo je bio naš maraton – poručuje prvi čovjek Banje Luke.

Sutra, 27. novembra, sa svojim saradnicima otići će na lokaciju ovog ugostiteljskog objekta, te ukoliko investor ne završi posao uklanjanja, oni će to uraditi.

-Rekao sam, da treći put kada budem dolazio, to će biti kada se bude rušio ovaj objekat. Tu ćemo da pospemo zemlju, napravićemo park, posadićemo zelenilo, napraviti kajak pristanište, kao što je prvenstveno i planirano – pojasnio je gradonačelnik.

Hronologija slučaja „Kajak terase“

U martu ove godine postavljanjem službene trake, gradska inspekcija je zatvorila nelegalno sagrađen ugostiteljski objekat „Kajak terasa“.

Objekat je sagrađen bez dozvola i na gradskom zemljištu.

Grad je zahtjev za legalizaciju tog objekta odbio, a resornom ministarstvu je u više navrata u namjeri da vrati svoju imovinu i da zemljište privede namjeni – uputio urgenciju da se dozvoli nastavak procedure, koja uključuje rušenje objekta.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske u avgustu ove godine poništilo je u cjelosti rješenje Urbanističko–građevinske inspekcije grada Banje Luke od 14. aprila 2021. godine, kojim je bilo naloženo rušenje nelegalno sagrađenog objekta „Kajak terase“ i predmet vratilo Gradu na ponovni postupak. Kao razlog za poništenje ovog rješenja ministarstvo je navelo da je bilo potrebno, tačno i potpuno utvrditi činjenično stanje po pitanju vremena izgradnje spornih radova, sve kako bi mjeru uklanjanja tih radova mogao narediti pravilnom primjenom materijalnog prava“.

Novom kontrolom i rješenjem komunalne policije 28. oktobra 2021. godine doneseno je rješenje kojem je investitoru privremenog dijela objekta u kojem se nalazi ugostiteljski objekat „Kajak terasa“ naloženo da u roku od osam dana od dana dostavljanja rješenja isti ukloni sa dijela javne površine, jer je objekat nelegalno sagrađen na gradskom zemljištu.

Na ovo rješenje komunalne policije, investitor je izjavio žalbu gradonačelniku, a od Upravne inspekcije u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Republike Srpske zatražio je inspekcijski nadzor nad primjenom Zakona o opštem upravnom postupku, a u vezi sa Zakonom o komunalnoj policiji.

Glavni upravni inspektor kontrolom, koju je obavio 12. novembra 2021. godine – nije utvrdio povrede propisa iz nadležnosti upravne inspekcije tokom nadzora u Odjeljenju komunalne policije, čime su otklonjene prepreke za uklanjanje nelegalnog objekta „Kajak terasa“.