Градоначелник о случају „Кајак терасе“: Данас су сви грађани стављени у исту раван

 Фото: С. Ћуковић

Фото: С. Ћуковић

Инвеститор угоститељског објекта „Кајак тераса“ данас је започео са његовим уклањањем по Рјешењу од 28. октобра 2021. године.

Коментаришући ову одлуку, градоначелник Драшко Станивуковић каже како борба градске администрације није била узалудна, како су многи раније говорили.

-Многи су сумњали, оспоравали, многи су борбу називали узалудном, али ми смо истрајали. Моја жеља је само да Град буде изнад појединца. То је главна порука – казао је градоначелник.

Овим потезом, Бањој Луци ће бити враћено оно што је градско, оно што припада грађанима, те додаје како је све легално и по закону.

-Данас су сви грађани стављени у исту раван. Сви ће имати иста права – додаје градоначелник.

Бања Лука је, како наводи – оснажила, посебно у овој борби, која траје пуних осам мјесеци.

-Оспораван сам на безброј начина током осам мјесеци. Ово није била лака и једноставна борба, али систем се овим мијења. Ја сам знао да ће доћи овај тренутак. Истина, дуго је трајало, али не може преко ноћи ништа да се постигне. Ово је био наш маратон – поручује први човјек Бање Луке.

Сутра, 27. новембра, са својим сарадницима отићи ће на локацију овог угоститељског објекта, те уколико инвестор не заврши посао уклањања, они ће то урадити.

-Рекао сам, да трећи пут када будем долазио, то ће бити када се буде рушио овај објекат. Ту ћемо да поспемо земљу, направићемо парк, посадићемо зеленило, направити кајак пристаниште, као што је првенствено и планирано – појаснио је градоначелник.

Хронологија случаја „Кајак терасе“

У марту ове године постављањем службене траке, градска инспекција је затворила нелегално саграђен угоститељски објекат „Кајак тераса“.

Објекат је саграђен без дозвола и на градском земљишту.

Град је захтјев за легализацију тог објекта одбио, а ресорном министарству је у више наврата у намјери да врати своју имовину и да земљиште приведе намјени – упутио ургенцију да се дозволи наставак процедуре, која укључује рушење објекта.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске у августу ове године поништило је у цјелости рјешење Урбанистичко–грађевинске инспекције града Бање Луке од 14. априла 2021. године, којим је било наложено рушење нелегално саграђеног објекта „Кајак терасе“ и предмет вратило Граду на поновни поступак. Kао разлог за поништење овог рјешења министарство је навело да је било потребно, тачно и потпуно утврдити чињенично стање по питању времена изградње спорних радова, све како би мјеру уклањања тих радова могао наредити правилном примјеном материјалног права“.

Новoм контролом и рјешењем комуналне полиције 28. октобра 2021. године донесено је рјешење којем је инвеститору привременог дијела објекта у којем се налази угоститељски објекат „Кајак тераса“ наложено да у року од осам дана од дана достављања рјешења исти уклони са дијела јавне површине, јер је објекат нелегално саграђен на градском земљишту.

На ово рјешење комуналне полиције, инвеститор је изјавио жалбу градоначелнику, а од Управне инспекције у Министарству управе и локалне самоуправе Републике Српске затражио је инспекцијски надзор над примјеном Закона о општем управном поступку, а у вези са Законом о комуналној полицији.

Главни управни инспектор контролом, коју је обавио 12. новембра 2021. године – није утврдио повреде прописа из надлежности управне инспекције током надзора у Одјељењу комуналне полиције, чиме су отклоњене препреке за уклањање нелегалног објекта „Кајак тераса“.