Долази ново доба: Градоначелник о криминалу у Градској управи

Градоначелник Бање Луке, Драшко Станивуковић, данас је представио први извјештај његовог „Тима за ревизију“ на основу кога ће бити поднесене и кривичне пријаве.

-Ово је први пут да један градоначелник говори о криминалу у Градској управи коју води и за чије пословање је задужен – казао је Станивуковић и додао да је „криминал ухваћен као зец и не може да мрдне“.

Он је рекао да у граду има 372 билборда, које је идентификовала Комунална полиција, од чега је 159 лажно постављених за које се не плаћа комунална накнада, због чега је буџет годишње оштећен до пола милиона марака.

Такође, у оквиру ове акције пронађено је и 50 билборда „који нису ничији“, односно не зна се чије су власништво.

-Рок за све ове фирме је понедјељак да плате све своје обавезе – нагласио је Станивуковић.

Он је најавио да ће наредног уторка поднијети кривичне пријаве против начелника Одјељења комуналне полиције Миленка Летића, шефа Одсјека за послове цивилне заштите Младена Ћућуна и директора предузећа „Аквана“ Ведрана Митровића, те бившег градоначелника Игора Радојичића, због потписивања неких од сумњивих уговора.

Он је на данашњој прес конференцији рекао да су ове пријаве резултат првог извјештаја „Тима за ревизију“ те да је ово почетак једног новог периода у коме ништа више неће бити исто.

Као примјер наведени су билборди на згради „Еуропслета“ које изнајмљује фирма „ДЛ плакат“, а  која је у власништву сестрића српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и има 43 неплаћене комуналне таксе.

-Због тога иде кривична пријава против начелника Комуналне полиције, јер је ћутао па нека тужилаштво и МУП истраже све ово – рекао је он.

Појашњавајући кривичну пријаву против Младена Ћућуна, он је навео примјер уговора за чишћење Црквене од 169.000 КМ, а о којем нису обавијештене  „Воде Српске“ нити Водна инспекција, што је била обавеза.

-Код овог посла нема надзора, већ је он потписао у име надзора. На крају то потписује и бивши градоначелник због чега иду кривичне пријаве против обојице – казао је Станивуковић.

Ко примјер наведена је и ограда око објекта које користи Цивилна заштита на Раковачким барама, која је плаћена 120.000 КМ, а за коју је била процијењена вриједност  25.000 КМ, уз прилазни пут који не постоји.

-То је бесплатан вртић за 400 дјеце умјесто те ограде – рекао је Станивуковић.

Такође, возило „ланд крузер“ плаћено је 149.000 КМ, којим је бивши шеф Цивилне заштите ишао у лов, а возило „фијат“ је користио његов члан породице, док су купљена возила за Цивилну заштиту која су користили начелници одјељења.

Говорећи о систематизацији у Градској управи, Станивуковић је рекао да је уочено како поједини радници имају уговоре на неодређено вријеме, а при томе су добијали и уговор о дјелу, те су тако имали двије плате из буџета.

-Ти људи имају рок да у понедјељак пониште те уговоре о дјелу, да не бих ја то морао радити, јер је и ту буџет оштећен и немогуће је да људи који су водили Град то нису видјели – рекао је он.

Коментаришући дипломе, Станивуковић је рекао да је „Тим за ревизију“ утврдио да постоје спорне дипломе, које су стечене за врло кратко вријеме, због чега ће и оне бити предмет провјера.

-Послаћемо свим школама и факултетима да се изјасне о овим дипломама, а затим ћемо послати и инспекцијским органима да их испитају. Такође, видио сам натписе да су спорне дипломе из мог Кабинета због чега ће и оне бити послате на провјеру – казао је он.

Градоначелник се дотакао и Акване, те поручио да је извршен „економски геноцид“, да су извучене велике количине новца због чега ће бити подигнута кривична пријава против бившег директора Ведрана Митровића.

-У маркетингу ради пет људи, а немате средства за оглашавање. Имате рачуновођу, а плаћате неку рачуноводствену кућу да вам то ради.

-Спорни су и директни уговори, гдје не видимо како су средства трошена. Неплаћени доприноси према радницима и обавезе према добављачима – неке су од ствари које су утврђене током контроле овог предузећа, које има губитак од 10 милиона марака – рекао је градоначелник.

Станивуковић је позвао све људе који имају било какву информацију о криминалу да је доставе.

 

Видео са данашње прес конференције у Градској управи погледајте ОВДЈЕ.

Галерија фотографија: