Градоначелник: Не одустајемо од градње највећег градског парка

 Ове јесени засађене прве саднице у будућем парку (Фото: А. Чавић)

Ове јесени засађене прве саднице у будућем парку (Фото: А. Чавић)

Нова градска администрација наставиће да истрајава на изградњи највећег градског парка.

Поручио је ово градоначелник Драшко Станивуковић, након што приједлог израде регулационог плана, који предвиђа изградњу ове зелене оазе на Бањалучком пољу – није прошао на сједници Скупштине Града.

-Поставили смо темеље зелене Бање Луке. Нисмо дозволили да прође јесен, а да не буде јесење садње. Уз све донације, у којима сам и лично партиципирао, направили смо највећу јесењу садњу икада и на то сам поносан. Дакле, нећемо одустати од парка и тамо смо већ засадили прве саднице и радимо прве стазе кроз парк – казао је он.

Постојећи регулациони план, како је навео, дозвољава један дио радњи, али не све оне које су планиране на тој локацији.

-Ми ћемо наставити да радимо стазе и клупе, те да садимо саднице, али одређене објекте у том парку регулациони план не подржава – истакао је градоначелник.

Напомиње да се Бања Лука може градити и ширити у свим правцима, али да је само то мјесто у граду гдје се може градити парк и да Бања Лука, по узору на друге велике градове, добије зелену оазу у центру.

-Тај парк желимо да остане многим генерацијама послије, као и друга важна здања у граду. Остаје жал и невјероватно је да се скупштинска већина против градњи највећег парка – нагласио је градоначелник.

С обзиром на то да је одлука о изради регулационог плана одбијена на Скупштини Града, то, према његовим ријечима – значи да без њихове воље минимално три мјесеца не може да буде предложен исти регулациони план.

-Не искључујем могућност да упутимо иницијативу да се то стави на гласање и прије тог рока, јер не одустајемо тако лако од својих идеја. Сваком његово гласање и одлука на част – поручио је градоначелник.

Најавио је да би до краја године требало да буде представљено и идејно рјешење будућег парка, за који је међународни конкурс отворен до 5. децембра.