Gradonačelnik prisustvovao obilježavanju 32. godišnjice od osnivanja 16. krajiške motorizovane brigade

Gradonačelnik Draško Stanivuković prisustvovao je obilježavanju 32. godišnjice od osnivanja 16. krajiške motorizovane brigade Vojske Republike Srpske u selu Mašići kod Gradiške, u okviru koje je služen parastos i položeni su vijenci poginulim borcima.

Tom prilikom, poručio je da teška vremena stvaraju hrabre ljude, te da su upravo ta teška vremena od 1991. do 1995. godine rodila i najhrabrije među nama.

-Nažalost, mi Srbi uvijek imamo teška vremena. Upravo ta teška vremena od 1991. do 1995. godine rodila su i najveće među nama, one koji su dali svoj život za Republiku Srpsku. Jedni od njih su pripadnici 16. krajiške motorizovane brigade kojima smo danas odali poštu molitvom i polaganjem vijenaca. Ta teška vremena se umjesto oružja nastavljaju danas kroz diplomatiju i druge načine. Na nama je da to prepoznamo i budemo mudri – kazao je gradonačelnik.

Napomenuo je da je svako mjesto dalo borce i živote za Republiku Srpsku.

-U tom pravcu imamo svijest i na svakom ovom parastosu crpimo dodatnu motivaciju, mudrost i energiju da i danas budemo jednako spremni za žrtvu i borbu sa ovim modernim izazovima koje imamo. Oni zahtijevaju jedinstvo, da budemo tu jedni uz druge. Jedinstvo nikada nije jednoumlje, ono znači da nadležnost, ustavnost i imovina Republike su trajne i neupitne kategorije i svaki Srbin i svaki predstavnik institucije mora da tako misli, a po nekim drugim idejama možemo da se razlikujemo. Banja Luka je na to spremna – poručio je gradonačelnik.

Kako je najavio, zajedno Gradiška, Banja Luka, Vlada Republike Srpske, svako shodno svojim kapacitetima, učestvovaće u izgradnji još jednog spomen obilježja 16. krajiškoj motorizovanoj brigadi.

-Neka živi Republika Srpska, Srbija, naš narod gdje god bio i da se borimo za neupitne i trajne vrijednosti, za našu budućnost – zaključio je gradonačelnik.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić kazao je da je naša obaveza da dođemo ovdje i odamo poštovanje, divljenje za jednu od najvećih brigada Vojske Republike Srpske, koja je formirana u Mašićima.

-Naše opredjeljenje je da baštinimo tradiciju ove i svih drugih brigada Vojske Republike Srpske, a isto tako je i obaveza da se trudimo da se to ne zaboravi. Ovdje ćemo zajedno izgraditi spomen sobu i spomen park u znak ove brigade. Izgradnjom ovog kompleksa pokazaćemo jedinstvo i slogu, da sačavuamo Republiku Srpsku koja je u ovim trenucima u puno izazova da bude ugrožena – kazao je on.

Predsjednik Udruženja boraca 16. Krajiške motorizovane brigade Nedeljko Madžar kazao je da je ovo bio jedan od onih dana kada možete za sebe reći – da ako ste bili sa tim ljudima – da ste ponosni i srećni što živite u tom vremenu, bez obzira na sve one teškoće koje su iza vas.

-Riječi i jednog i drugog gradonačelnika su te koje nam daju optimizam i nadu da će se ispuniti naša želja i realizovati ideja o jednom memorijalnom centru u Mašićima – zaključio je Madžar.

 Foto: A. Čavić

Foto: A. Čavić