Градоначелник присуствовао обиљежавању 32. годишњице од оснивања 16. крајишке моторизоване бригаде

Градоначелник Драшко Станивуковић присуствовао је обиљежавању 32. годишњице од оснивања 16. крајишке моторизоване бригаде Војске Републике Српске у селу Машићи код Градишке, у оквиру које је служен парастос и положени су вијенци погинулим борцима.

Том приликом, поручио је да тешка времена стварају храбре људе, те да су управо та тешка времена од 1991. до 1995. године родила и најхрабрије међу нама.

-Нажалост, ми Срби увијек имамо тешка времена. Управо та тешка времена од 1991. до 1995. године родила су и највеће међу нама, оне који су дали свој живот за Републику Српску. Једни од њих су припадници 16. крајишке моторизоване бригаде којима смо данас одали пошту молитвом и полагањем вијенаца. Та тешка времена се умјесто оружја настављају данас кроз дипломатију и друге начине. На нама је да то препознамо и будемо мудри – казао је градоначелник.

Напоменуо је да је свако мјесто дало борце и животе за Републику Српску.

-У том правцу имамо свијест и на сваком овом парастосу црпимо додатну мотивацију, мудрост и енергију да и данас будемо једнако спремни за жртву и борбу са овим модерним изазовима које имамо. Они захтијевају јединство, да будемо ту једни уз друге. Јединство никада није једноумље, оно значи да надлежност, уставност и имовина Републике су трајне и неупитне категорије и сваки Србин и сваки представник институције мора да тако мисли, а по неким другим идејама можемо да се разликујемо. Бања Лука је на то спремна – поручио је градоначелник.

Како је најавио, заједно Градишка, Бања Лука, Влада Републике Српске, свако сходно својим капацитетима, учествоваће у изградњи још једног спомен обиљежја 16. крајишкој моторизованој бригади.

-Нека живи Република Српска, Србија, наш народ гдје год био и да се боримо за неупитне и трајне вриједности, за нашу будућност – закључио је градоначелник.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић казао је да је наша обавеза да дођемо овдје и одамо поштовање, дивљење за једну од највећих бригада Војске Републике Српске, која је формирана у Машићима.

-Наше опредјељење је да баштинимо традицију ове и свих других бригада Војске Републике Српске, а исто тако је и обавеза да се трудимо да се то не заборави. Овдје ћемо заједно изградити спомен собу и спомен парк у знак ове бригаде. Изградњом овог комплекса показаћемо јединство и слогу, да сачавуамо Републику Српску која је у овим тренуцима у пуно изазова да буде угрожена – казао је он.

Предсједник Удружења бораца 16. Kрајишке моторизоване бригаде Недељко Маџар казао је да је ово био један од оних дана када можете за себе рећи – да ако сте били са тим људима – да сте поносни и срећни што живите у том времену, без обзира на све оне тешкоће које су иза вас.

-Ријечи и једног и другог градоначелника су те које нам дају оптимизам и наду да ће се испунити наша жеља и реализовати идеја о једном меморијалном центру у Машићима – закључио је Маџар.

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић