Градоначелник: Буџет Бање Луке за 2024. годину развојни, али истовремено и изузетно социјално одговоран

Буџет Бање Луке за 2024. годину је развојни, али истовремено и изузетно социјално одговоран.

Поручио је ово градоначелник Драшко Станивуковић, истакавши да до сада у Бањој Луци никада није био већи број директних облика подршке грађанима, те да је план да такве праксе буду настављене и наредне године.

-Овим буџетом планиран је наставак подршке кроз бесплатне уџбенике, бесплатне грађевинске дозволе, бесплатну легализацију, бесплатне прикључке на водоводну и канализациону мрежу, али осим тога остаје и наше стратешко опредјељење за бесплатан јавни превоз за вишечлане породице, али и све наше пензионере – нагласио је градоначелник.

Како је казао, кроз ове мјере подршке, те издвајања за социјална давања и Дом здравља, Бања Лука заправо има један изузетно социјално одговоран буџет.

Осврнувши се на развојне елементе предложене нацртом, градоначелник је рекао да се Бања Лука налази у свом нјавећем инвестиционом циклусу када је ријеч о инфраструктури.

-Бања Лука се ове године налази у свом највећем инфраструктурном развоју, јер смо покренули важне пројекте попут изградње Централног спомен-обиљежја, моста у Доцу, моста у Чесми, колектора за пречишћавање отпадних вода, пута кроз Мотике, Куљане, Пријечане и Дебељаке, водовода на Пониру, уређења обала Врбаса – казао је он.

Додао је да ће Бања Лука са свим развојним и инфраструктурним пројектима у наредној години бити ближе инвестицијама у износу од 150 милиона КМ.

-Уколико узмемо да се ближимо 50 милиона КМ улагања у водоснабдијевање, те да ћемо закључно са 2024. годином ријешити и омогућити уредно водоснабдијевање за комплетну Бању Луку. Ако томе додамо сва друга инфраструктурна улагања за мостове, путеве и друге пројекте, и на то још 50 милиона КМ социјалних давања ово је заиста до сада највећи развојни циклус нашег града– појаснио је Станивуковић.

Додао је да се у наредну годину прелијева велики број пројеката из ове године јер је ријеч о фазним пројектима.

-Имамо доста пројеката који трају по неколико година. Свакако очекујемо у наредној години подршку Владе Републике Српске и ресорних министарстава за одређене пројекте, а водили смо разговоре и о пројектима које би подржале институције Србије. Све у свему Бања Лука се налази у свом највећем инвестиционом циклусу – закључио је он.