Градоначелник: Активно радимо на санацији штета, надлежне службе и даље у приправности

Наше екипе су на терену, активно раде на санацији штета проузрокованих обилним падавинама. Такође, због најављених лоших временских прилика, све наше службе су и даље у приправности, прате ситуацију и благовремено ће обавјештавати јавност.

Потврдио је ово градоначелник Драшко Станивуковић, подјсетивши да су само током јучерашњег дана (четвртак) припадници Ватрогасне бригаде имали чак 23 интервенције, од којих се 16 односи на испумпавање воде из домаћинстава.

Он је истакао да су надлежне службе током данашњег дана предузеле низ активности, а у вези са санацијом штета проузрокованим обилним падавинама, које су  погодиле Бању Луку.

-Успостављена је проходност на подручју Устаничког пута и улице Старчевица, док се активно ради на успостављању проходности на подручју Орловачког пута – поручио је Станивуковић.

Такође је рекао да је због појаве клизишта у Улици Пере Дрљаче утврђено да пут није безбиједан, због чега је Инспекција издала налог за обустављање саобраћаја.

-Када су у питању куће којима пријети клизиште, на тим локацијама наложено је постављање најлона за заштиту од клизишта, а Град стоји на располагању угроженим породицама за потребе проналаска привременог смјештаја – истакао је градоначелник Станивуковић.

Како је појаснио, због велике количине падавина у кратком временском периоду, посебно у дијеловима града гдје није изграђена потребна инфраструктура за прикупљање тако велике количине воде, те због конфигурације терена и објеката који су нарушили природан ток воде, сваке године се суочавамо са сличним изазовима на појединим локацијама.

-То се посебно односи на насеље Старчевицу, гдје су неки објекти саграђени на мјестима подложним клизиштима и на потезима на којима је претходно било потребно уредити водотокове, што Граду значајно отежано рјешавање овог проблема – нагласио је Станивуковић, те додао да у дијеловима попут Мишиног Хана, Пискавице, на ријекама Широка, Иваштанка и Пријекуша, гдје је Град радио на уређењеу водотокова и изградио потребну инфраструктуру за прикупљање бујичних вода, више тих проблема нема.

Градоначелник је такође рекао, да се тренутно ради на уређењу корита обале Врбаса у Пријечанима и Залужанима за шта Град издваја шест милиона КМ, те истакао да се интензивно ради на томе да се ријеши што више проблематичних тачака, те најавио да је сљедеће године планирано уређење Ребровачког потока према Пониру.

-Иако дајемо свој максимум, уређење свих водотокова није могуће без средстава Владе Републике Српске, јер буџет Града није довољан да бисмо све проблематичне тачке санирали у најкраћем периоду – закључио је он.