Sport

Home / Građani / Sport

Polazeći od značaja sporta za zdravlje građana, socijalnu integraciju, međunarodni prestiž i afirmaciju, nacionalni ponos, osjećanje pripadnosti, moral i druge vrijednosti od opšteg interesa, neophodno je da se šira zajednica, ne samo održi već i otvori nove perspektive razvoja sporta, učestvuje u stvaranju uslova za razvoj sporta.

Istorija sporta u Banjoj Luci je doživjela pravu ekspanziju  poslije Drugog  svjetskog rata, kada se osnivaju brojni sportski  klubovi i  udruženja.  Iz njih će se kasnije izroditi svjetski  asovi koji  će širom svijeta pronijeti  slavu našeg grada. Zbog toga, sport u Banjoj Luci je imao, ima i imaće posebno mjesto, kao važan segment u razvoju i napretku grada na Vrbasu.

Sportske organizacije

Danas u Banjoj Luci aktivno rade 252 sportske organizacije, u 40 grana sporta, od čega je 13 sportskih organizacija invalidnih lica. Sportski klubovi organizovani su u 25 gradskih granskih saveza. Najmasovnija grana sporta je fudbal koji ima 30 sportskih organizacija, zatim košarka 16, karate 13, rukomet 12, šah 11, itd.

Sportski objekti

Na području Banje Luke postoji znatan broj zatvorenih i otvorenih sportskih objekata. Od zatvorenih sportskih objekta, najznačajnije mjesto zauzimaju sportske dvorane „Borik“ i „Obilićevo“, zatim Gradski olimpijski bazen, dok od otvorenih značajno mjesto zauzima Gradski stadion, zatim teniski tereni u parku „Mladen Stojanović“ i teniski tereni „Borik“, kajak-kanu i rafting staza na rijeci Vrbas u kanjonu Tijesno, i sportski poligon Zalužani.

Osvajači medalja

Grad Banja Luka oduvijek je bio prepoznatljiv kao grad sporta i mladih koji ima dugu sportsku tradiciju. Zavidne uspjehe na sportskim takmičenjima postizali su i banjalučki sportisti koji su svom gradu podarili 13 medalja sa Olimpijskih igara (8 zlatnih, 1 srebrna i 4 bronzane medalje) i 15 medalja sa Svjetskih prvenstava, i niz medalja sa drugih prvenstava i međunarodnih takmičenja.

Godišnji kalendar sportskih manifestacija

sa pregledom značajnih sportskih događaja koji su organizovani u Banjoj Luci

Imajući u vidu tradiciju sporta i sportskih manifestacija u Banjoj Luci, međunarodni značaj i afirmaciju sporta grada, kao i finansijske mogućnosti gradskog budžeta, na osnovu prijedloga gradskih granskih sportskih saveza i sportskih organizacija, koje svoje programske aktivnosti realizuju na području Banje Luke, svake godine vrši se izrada godišnjeg kalendara sportskih manifestacija, tako da je i u 2016. godini zastupljeno sedamnest sportskih manifestacija. U kalendaru sportskih manifestacija Grada Banja Luka, zastupljene su jedna do dvije manifestacije u jednoj grani sporta. Pored tradicionalnih sportskih manifestacija koje se održavaju duži vremenski period, godišnjim kalendarom sportskih manifestacija obuhvaćena je organizacija zvaničnih svjetskih i evropskih takmičenja, odnosno međunarodnih sportskih takmičenja. Imajući u vidu da pored organizacije svjetskih, evropskih i balkanskih prvenstava, tradicionalnih sportskih manifestacija koje doprinose afirmaciji i popularizaciji sporta u gradu, a koje čine godišnji kalendar sportskih manifestacija, finansijskim planom kalendara sportskih manifestacija takođe se sufinansiraju i organizaciono podržavaju i ostale sportske manifestacije ukoliko program manifestacije ili takmičenja zadovoljava opšte uslove. Sportska rekreacija predstavlja posebnu oblast fizičke kulture čijim sadržajima trebaju biti obuhvaćene sve starosne grupe i kategorije, kako u gradskim tako i u prigradskim područijima.

Cilj ove oblasti je  podizanje nivoa fizičkog statusa svakog pojedinca bez obzira na uzrast i stepen trenutih fizičkih sposobnosti, otklanjanje posljedica savremenog načina života (nedostatak kretanja, negativni efekti radnog procesa), a planiranje sistematskog procesa sprovođenja sportske rekreacije ne može se realizovati bez osnovnih uslova za bavljenje rekreacijom, a to su sportsko-rekreativni centri i igrališta. Imajući u vidu naprijed navedeno, Grad Banja Luka je uložio značajna finansijska sredstva i sanirao određen broj igrališta u gradskim i prigradskim mjesnim zajednicama koji su lako dostupni velikom broju građana. Gradska uprava Grada Banja Luka prateći trend, po ugledu na evropske gradove, pristupila je izgradnji tzv. teretana u prirodi, čime je omogućeno svim građanima, bez obzira na pol i uzrast, da zadovolje svoje potrebe za fizičkim vježbanjem na otvorenom. Prednost izgradnje teretana u prirodi, ogleda se u činjenici da su one dostupne građanima bez obzira na vremenske prilike i lako se koriste zbog svoje jednostavnosti. U proteklom periodu, na četiri lokaliteta  u Gradu koja su prepoznata kao mjesta velike frekvencije građana radi bavljenja rekreativnim aktivnostima, postavljene su sprave za vježbanje na otvorenom. Takođe, na području grada, postavljene su šahovske garniture za šah na otvorenom  na području sedam mjesnih zajednica, te betonski stolovi za stoni tenis u parku „Mladena Stojanović“, naselju Sime Matavulja i naselju Đuro Đaković.

Značajni organizovani sportski događaji

Pogledaj

Sportski objekti na području Grada

zatvoreni i otvoreni sportski objekti

Kada su u pitanju zatvoreni sportski objekti, najveći broj se odnosi na fiskulturne sale osnovnih i srednjih škola. Na području grada Banjaluke nalazi se 28 fiskulturnih sala osnovnih škola i 11 fiskulturnih sala srednjih škola. Fiskulturne sale se koriste za realizaciju nastvanog plana i programa, dok se u vannnastavnim aktivnostima fiskulturne sale koriste sportske organizacije, i to za realizaciju trenažnih aktivnosti sa mlađim uzrasnim kategorijama.

Od otvorenih sportskih objekata najveći broj čine teniski i fudbalski tereni. U gradu Banjaluci postoji 31 teniski teren od kojih je većina sa podlogom od crvene šljake. Fudbalski klubovi svoje aktivnosti koje se odnose na realizaciju trenažnog i takmičarskog procesa sprovode na 18 fudbalskih terena.