Градски менаџер: Град учинио све за спас ЗИБЛ-а, пред нама је тежак задатак да доведемо предузеће на ниво одрживости

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Град је учинио све, уложио много напора обезбиједио додатна средства за Завод за изградњу Бања Лука, обезбиједио 700.000 КМ позајмице овом предузећу, исплаћене су све плате заполеним и све обавезе које је имало ово предузеће и сада је моменат када требамо погледати истини у очи и погледати како даље.

Поручио је ово градски менаџер Бојан Кресојевић на конференцији за новинаре, током које је говорио о раду и проблемима ЗИБЛ-а, као и о плановима за наредни период.

-Та истина подразумијева да је у протеклих 15 година ЗИБЛ за Град вршио услуге наплате прихода комуналне накнаде и од закупа пословних простора, и по том основу створио је 50 милиона КМ ненаплаћених потраживања за Град, од чега 40 милиона КМ се односи на комуналну накнаду и десет милиона на закуп пословних простора – рекао је Кресојевић.

Данас ЗИБЛ и даље наплаћује комуналну накнаду, а Град је преузео наплату прихода од закупа.

-Овакав дуг је резултат израженог нерада, немара и злоупотребе средстава грађана Бање Луке, а то најбоље потврђује чињеница да је приход од комуналне накнаде у претходне двије године нашег манадата повећан за 25 одсто односно са четири повећан је на пет милиона КМ годишње, иако није било промјена цијена. До тога је дошло зато што више нико није привилегован, иако и даље треба уложити много напора да оптимизујемо овај систем – појаснио је Кресојевић.

Осим тога, како је истакао у ових 40 милиона КМ ненаплаћених потраживања – осам милиона се односи на 30 предузећа.

-Са овим новцем данас би се бројни инфраструктурни пројекти могли реализовати – нагласио је он.

-Осим ненаплаћених прихода и тога што су многи аспекти управљања имовином која се води на ЗИБЛУ, а која треба да пређе на Град под знаком питања, овакав рад више неће бити толерисан од стране Града. Сада када смо измирили све обавезе имамо потпуно право и очекујемо од свих у ЗИБЛ-у, од управе па до свих запослених, да буду у потпуности посвећени Заводу, Граду и грађанима Бање Луке. У томе ће од мене добити пуну подршку и посвећеност јер је оно што је наш тежак задатак јесте да ово предузеће доведемо на ниво да буде одрживо – поручио је градски менаџер.

Закључио је да је само у посљедње четири године ово предузеће „прогутало“ 3,2 милиона КМ, и то 2,5 милиона је било наплаћено од продаје имовине и 700.000 КМ је посљедња позајмица од Града.