Форум Кина и земље ЦИЕ: Писмо намјере о сарадњи Бање Луке и кинеског града Цангџоу

 Фото: Лист Национал

Фото: Лист Национал

У оквиру 3. Форума за сарадњу малих и средњих предузећа из Кине и земаља Средње и Источне Европе, који се одржао у Загребу, потписано је писмо намјере о успостављању пријатељских односа између Бање Луке и кинеског града Цангџоу (Cangzhou).

С циљем успостављања економске, трговинске, научне и технолошке сарадње, те промоције културног идентитета два града, у име Града Бања Лука, по овлаштењу градоначелника писмо намјере за успостављање сарадње је потисала савјетница градоначелника за друштвене дјелатности Милада Шукало.

Цитирајући кинеску пословицу, да путовање од хиљаду миља почиње малим корацима, савјетница Шукало је казала да је потписивање писма намјере значајан корак за напредак нашег града, а уједно и корак ка успостављању пријатељске и пословне сарадње Бање Луке са овим кинеским градом.

-Бања Лука је опредијељена за просперитет, базиран на идеји успостављања угодне пословне климе, која ће привући инвестиције и која ће град на Врбасу повести путем економског развоја – поручила је Шукало.

Она је истакла да се нада да ће се кроз успостављање сарадње са Градом Цангџоу поред размјене искустава, знања и добре праксе, предузети и конкретнији кораци у области економије, привреде, образовања и културе, који ће Бањој Луци донијети бројне бенефите.

Учесници на Форуму били су привредици из Бање Луке и Републике Српске, који су у склопу програма представили своје компаније, и то: Витаминка а.д. Бања Лука, „Термо Клима“ из Лакташа, Расадник „Славнић“, те компанија „Приједорчанка“ а.д.

Такође, у склопу Форума разговор о сарадњи водили су пријатељски универзитети, Независни универзитет у Бањој Луци и „Cangzhou Normal University“ из Цангџоа.