Европски пројекат о валоризацији јеврејског културног насљеђа представља позитивне исходе на завршној конференцији

REDSICOVER- назив пројекта Европске уније, у који је Град Бања Лука, заједно са осам градова дунавске регије, укључен од 2018. године, се односи на поновно отркивање и валоризацију заборављеног јеврејског насљеђа у дунавској регији. Пројекат ће трајати до половине 2021. године, а подржан је кроз Транснационални програм Дунав и већим дијелом се финансира из Европског регионалног развојног фонда (ЕРДФ).

Град Регенсбург (Њемачка) је организовао завршну конференцију пројекта REDISCOVER, која се одржала онлajн 27. и 28. априла, а којој је присуствовало преко 100 учесника. Циљ конференције није био само представити резултате пројекта, него и подстакнути занимљиве дискусије. У динамичној дискусији о „плурализму модерног Јудеизма“, међународни панелисти, из различитих средина, су имали прилику размијенити своја мишљења о модерном Јудеизму, отварајући дијалог и промовишући толеранцију. Учесници, а посебно они из градских администрација, су захваљујући експертима за јеврејски културни туризам, стекли нове перспективе о додатној вриједности туризма заснованом на потребама заједнице.

Интерни дио конференције, тј. партнерски састанак, који је одржан је 28. априла, односио се на анализу пројектних резултата и дискусију партнера у вези са наредним стратешким мјерама за економску и друштвену одрживост пројектних активности.

Пројекат је имао вишеструки значај  за Град Бању Луку.  Наведени пројекат је значајан за подизање свијести о јеврејском културном насљеђу Бање Луке, о којем се није много говорило од Другог свјетског рата,  као и за стављање Бање Луке на европску мапу културног туризма, јер ће се сродни туристички производи пројектних партнера настали из пројекта повезивати и заједно промовисати. Кроз наведени пројекат су израђени QR кодови, виртуелна шетња и апликација за паметне уређаје. Скенирањем QR кодова добијају се информације о синагогама које су се налазиле у Бањој Луци, док виртуелна шетња пружа информације о продавницама у Господској улици које су држали Јевреји и о кућама Јеврејских породица. QR кодови и виртуелна шетња су саставни дио апликације за паметне уређаје, помоћу којих се могу видјети тачне локације на којима се налазило јеврејско културно насљеђе. QR кодови чине сталну изложбену поставку у Јеврејском културном центру, а инсталирани су и на дигитални туристички инфо-пулт на Тргу Крајине. Апликација се може преузети са платформе google play под називом Јеврејска културна баштина.

Такође је кроз пројекат „Rediscover“ креирана виртуелна изложба јеврејског нематеријалног насљеђа, која се састоји од пет видео-снимака о историји и култури јеврејске заједнице у Бањој Луци и о јеврејским породицама, конкретно о доприносу породице Пољокан и и њиховом мистериозном убиству на почетку Другог свјетског рата, као и о породицама Катан, Барух и Леви, чија историја је испричана од стране њихових потомака.

Kреирана је и тематска туристичка рута заснована на јеврејском културном насљеђу,која је представљена путем Туристичке организације Града Бања Лука свим заинтересованим туристичким водичима, као и план да се наведена рута уклопи у осталу туристичку понуду Бањалуке. То је и прва званична тематска туристичка рута у Бањалуци, што ће допринијети унапређењу туристичке понуде Бање Луке.

Више информација о резултатима пројекта REDISCOVER можете видјети на сљедећем линку:

http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/rediscover