Европска седмица мобилности: Најмлађи се такмичили у вожњи бицикла

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

У оквиру „Европске седмице мобилности“, на платоу испред новог спортског комплекса у Парку „Младен Стојановић“ данас је одржана обука најмлађих учесника у саобраћају уз додјелу пригодних награда.

Ријеч је о заједничкој активности Града Бање Луке, Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске и Ауто – мото савеза Републике Српске, који је за оне најспретније обезбиједио пригодне награде.

Овој традиоционалној активности присуствовала је и савјетница градоначелника Мирна Савић-Бањац, која је истакла да је безбједност у саобраћају један је од приоритета којима Град Бања Лука придаје пажњу.

-Бања Лука заједно са Ауто-мото савезом Републике Српске и Агенцијом за безбједност саобраћаја спроводи низ активности с циљем подизања нивоа безбједности у саобраћају, али и скретања пажње возачима на најмлађе учеснике у саобраћају – поручила је савјетница градоначелника Мирна Савић-Бањац.

Додала је да је Град Бања Лука предузео и низ мјера на унапређењу и побољшању квалитета саобраћаја у нашем граду.

-Град Бања Лука активно ради на развоју урбане мобилности, побољшава саобраћајну инфраструктуру и спроводи низ мјера које имају за циљ промјену културе саобраћаја кроз употребу бицикала и других алтернативних превозних средстава – истакла је она.

Када је ријеч о Европској седмици мобилности, она је додала да Град редовно подржава ове активности, те подсјетила да ће и ове године Град симболично уручити картице за „БЛ бајк“, али и додијелити паркинге за бицикле заједницама етажних власника.

Представница Ауто-мото савеза Републике Српске Јелица Лубура казала је да Ауто-мото савез заједно са Министарством саобраћаја и веза Републике Српске, Агенцијом за безбједност саобраћаја, Министарством унутрашњих послова Републике Српске и јединицима локалне самоуправе већ 20 година традиционално спороводи активности поводом обиљежавања Европске седмице мобилности.

-Активности започињемо у Бањој Луци, а потом настављамо и по другим градовима и општинама широм Српске. Овогодишња кампања под називом „Сачувајмо енергију“ промовише одрживе начине транспорта и употребу алтернативних превозних средстава – казала је она.

Додала је да су данас дјеца предшколског и школског узраста имала прилику да на постављеним полигонима прођу практичну обуку о безбједном кретању у саобраћају, док су дјеца старијег узраста имала прилику да се такмиче у вожњи бицикла на полигону спретности и да освоје вриједне награде.

Никола Торбица из Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске изразио је задовољство што се у Бањој Луци, али и Републици Српској традиционално обиљежава Европска седмица мобилности.

-Осим што се у оквиру кампање промовише одржива мобилност, ипак је важно да се ради и на промоцији безбједности саобраћаја која је ипак најважнија ма којим средством да се крећете и учествујете у саобраћају – рекао је он.

Подсјећамо, Европска седмица мобилности траје од 16. до 22. септембра.