Делегација Града Бање Луке на свечаности у Новом Саду

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Нови Сад  данас и званично преузима титулу Европске престонице културе за 2022. годину, а тим поводом организован је свечани програм и радни састанак, којем присуствује и градоначелник Драшко Станивуковић.

Градоначелник Бање Луке са сарадницима присуствује и свечаном отварању године титуле, а представа свечаног отварања „Зенитеум :: 2022“ симболично почиње у 20 часова и 22 минута.

Након радног састанка, одржаног у Новом Саду, Станивуковић је, захваливши се градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу на позиву, упутио честитке, рекавши да му је велика част што борави у званичној посјети Новом Саду баш на дан дочека православне Нове године – када један српски град постаје Европска престоница културе.

–    Kултура је највеће људско достигнуће и стваралаштво, те је у том погледу изузетно важно што ће један срспки град понијети ову титулу. Ово није успјех само Новог Сада и Републике Србије, ово је успјех цијелог српског народа, јер је српска култура тренутно на трону Европе – поручио је градоначелник Бање Луке, додавши да је изузетно поносан на Нови Сад, те да се истински радује успјеху који су постигли.

Он је рекао да је ова титула заслужено припала нашем братском граду Новом Саду, јер је уложен огроман труд током кандидатуре, те је позвао све људе да у наредних годину дана посјете овај диван град и уживају у бројним културним садржајима.

–  Један град је богат онолико, колико има пријатеља, те овом приликом желим да се захвалим господину Станивуковићу, градоначелнику Бање Луке и господину Царевићу предсједнику Општине Будва, што су са својим сарадницима дошли да са нама обиљеже и прославе овај важан дан за Нови Сад, јер наши градови имају много тога заједничког, те ћемо од сада још снажније наставити јачати нашу братску сарадњу – поручио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Предсједник Општине Будва Марко Царевић рекао је да га радује успјех Новог Сада, јер је ова титула заиста заслужена, а свакако ће донијети просперитет цијелом региону и српском народу.

Подсјећамо, Нови Сад у 2022. години носи титулу Европске престонице културе, заједно са Каунасом из Литваније и Ешом у Луксембургу.

Нови Сад први је од три града у којем ће бити одржано свечано отварање године титуле, а програмски лук „Дочек“ ће бити организован на више од 40 локација.