Дводневна радионица из области културног насљеђа и туризма

Почела је дводневна радионица из области културног насљеђа и туризма, која се одржава у оквиру пројекта „Fortitude“, чији је циљ унапређење туристичке прекограничне понуде на тврђавама.

Град Бања Лука је партнер у пројекту који траје до фебруара идуће године, а у оквиру којег ће на тврђави Кастел – у Кули број 5 бити опремљен Центар за посјетиоце са сталном мултимедијалном поставком за интерпретацију културног насљеђа.

Иначе, носилац пројекта је ЈУ Тврђава културе Шибеник, а партнери на пројекту поред Града Бање Луке, су и Град Карловац, Општина Херцег Нови и Општина Бар.

Ријеч је о интерактивним радионицама,  у којим учествују пројектни партнери, као и локални туристички и културни радници, с циљем стицања и размјене знања, те већег степена сарадње  из области културе, културног насљеђа и туризма.

Радионицу је у Вијећници Банског двора отворио градски менаџер Бање Луке Бојан Кресојевић, који је у име Града Бања Лука пожелио добродошлицу учесницима, казавши да је размјена искустава и добре праксе у области туризма и културног насљеђа од великог значаја за Бању Луку.

Он је истакао да је нова градска администрација опредијељена да ради на ревитализацији тврђаве Кастел, који засигурно има огроман и недовољно искориштен туристички потенцијал.

– Наша идеја је да „Кастел“ добије статус јавне установе с циљем да ово културно-историјско здање засија у пуном сјају, те не сумњам да ће овај пројекат кроз размјену искуства и добре праксе у великој мјери допринијети реализацији наше идеје“

Кресојевић је казао да је Бања Лука опредијељена да настави сарадњу и учествује у међународним пројектима, који су од значаја за град и грађане Бање Луке.

Кровна манифестација у оквиру овог пројекта ће бити „Ноћ тврађава“ која ће се одржати идуће године, док ће се завршна конференција пројекта идуће године одржати у Бањој Луци.

 Фото: Град Бања Лука

Фото: Град Бања Лука