Домаћинским пословањем и повећаним приходима до већег буџетског оквира Града

Домаћинским пословањем, Градска управа је смањила расходе по основи плата, стручних услуга, службених телефона и на сличним ставкама и тако у првих шест мјесеци текуће године остварила уштеде у износу од преко милион конвертибилних марака.

О овој теми је, у оквиру расправе о Консолидованом извјештају о извршењу Буџета Града Бања Лука за период од 01.01. до 30.06.2021. године, говорила савјетница градоначелника за финансије Божана Шљивар, која је презентовала податке који показују да је само по основи исплате плата остварена уштеда од око 550.000 КМ.

Како је казала, велике уштеде су остварене и по основи стручних услуга, а на тој ставци уштеђено је преко 300.000 КМ.

Значајне уштеде видљиве су и на потрошњи горива и средствима намијењеним службеним путовањима, а много мање средстава је утрошено и на кориштење службених телефона.

Подсјећамо, смањењем расхода, те повећањем прихода, за првих осам мјесеци мандата нове градске администрације Буџет Града повећан је за преко 17 милиона КМ, што ће уз планирану емисију обвезница у износу од 6 милиона повећати буџетски оквир у Приједлогу ребаланса за око 23 милиона КМ.

У скупштинским клупама у току је расправа о Нацрту ребаланса, чијим усвајањем би заправо бенефите остварених уштеда и повећаних прихода осјетили сви грађани Бање Луке.

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић