„Дом омладине – отворен за све младе“: Презентоване програмске активности

 Фото: Град Бања Лука

Фото: Град Бања Лука

Под слоганом „Дом омладине –отворен за све младе“  стручним сарадницима бањалучких основних и средњих школа презентоване су програмске активности у Дому омладине.

Ријеч је о активностима које ће се у континуитету спроводити у новоуређеним просторијама ове установе, а кроз пројекте организација, које је Град Бања Лука подржао у оквиру велике реформе и ревитализације Дома омладине.

-Као увертира у велико отварање преуређеног Дома омладине, одлучили смо да за све стручне сараднике основних и средњих школа направимо презентацију свих програмских активности, које су овдје планиране – поручила је савјетница градоначелника за друштвене дјелатности Милада Шукало.

Она је казала да су стручни сарадници дефинитивно једна значајна циљна група, која може препознати значај планираних програмских активности, и исте пормовисати међу нашом омладином, којој су ови програми и намијењени.

Програми обухватају различите активности, па поред промоције здравих стилова живота млади ће имати могућност стицања нових знања и вјештина – СТЕМ-концепт, а у плану је и покретање музичке вјежбаонице и плесне секције, али и мноштво других активности.

С циљем веће подршке бањалучкој омладини, биће организоване и инструкције као вид помоћи ученицима основних и средњих школа, а у плану је и покретање тзв „Дневног боравка“ како би млади, који путују у школу имали мјесто гдје ће боравити док чекају превоз.

Једна од организација која ће спроводити ове активности је Институт „Perpetuum mobile“.

Извршни директор Института Илија Трнинић казао је да га изузетно радује пројекат реформе Дома омладине, јер како је казао, већ годинама указују на проблеме омладине у друштву, не само у Бањој Луци, него и шире, тако да се успостављањем оваквог мјеста могу сузбити бројни проблеми.

Он је казао да с једне стране велики дио омладине има проблем са идентификацијом одређених узора у свом периоду одрастања, док са друге стране млади очекују модерније садржаје, садржаје савременог типа, уз помоћ којих могу да стекну знања и компетенције, како би били конкурентни на тржишту рада.

-Велики изазов је и све већи одлазак младих, а кроз ове пројекте ми им можемо кроз одређене активности и креативности вратити наду – поручио је Трнинић.

Међу подржаним организацијама путем Јавног позива су  Дис – позориште младих, УГ „Здраво да сте“ као и Центар „Дајте нам шансу – Звјездице“.

Из Центра „Дајте нам шансу – Звјездице“ поручују да се њихове активности односе на младе особе са сметењама у развоју с циљем да се ради на њиховој инклизији, али и да им се обезбиједе услови за квалитетније провођење слободног времена, па је у плану покретање различитих креативних радионица.

Из  Удружења грађана „Здраво да сте“  казали су да се надају да ће омладина препознати ове активности, али да су они као удружење отворени за све сугестије и креативне идеје, док су из Диса истакли да се радују што ће Дом омладине додатно оживјети, те да се надају да ће већи број младих квалитетније проводити слободно вријеме.