Дани Србије у Републици Српској: Представа „Славне српске војводе“ 4. децембра у Народном позоришту Републике Српске

У оквиру манифестације „Дани Србије у Републици Српској 2023“ у понедјељак, 4. децембра, у 20.00 часова на Великој сцени Народног позоришта Републике Српске биће одиграна представа „Славне српске војводе“.

Како је наведено у саопштењу Народног позоришта Републике Српске, представа аутора Миће Живојиновића, а у режији Бошка Пулетића покушава кроз умјетнички чин да прикаже славне личности српске историје, који су пренијели славу херојске српске војске у Првом свјетском рату и чија се дјела не смију заборавити.

-Представа хронолошки прати развој великог ратног и личног пријатељства двојице горостаса српске историје, Војводе Живојина Мишића и Војводе Степе Степановића. Поникли са исте класе Војне академије, своје другарство кроз најтежа животна искушења, претворили су у велико лично пријатељство које је трајало до самог краја њиховог живота – наводи се у саопштењу.

Представа прати историјске догађаје од атентата у Сарајеву, преко битака на Церу и Колубари, све до пробоја Солунског фронта, ослобођења поробљене отаџбине и стварања прве Југославије.