Дани франкофоније од 23. марта до 23. априла: У четвртак отварање изложбе „Лувр ноћу“

Француски институт у БиХ у сарадњи са Музејем савремене умјетности Републике Српске организоваће у периоду од 23. марта до 23. априла низ дешавања поводом обиљежавања Међународног дана франкофоније.

Дани франкофоније ове године започеће изложбом фотографија „Лувр ноћу“ Миломира Ковачевића Страшног, а свечано отварање изложбе заказано је за четвртак, 23. март у 18.00 часова у Галерији Плус.

Како је саопштено из Музеја савремене умјетности Републике Српске, циклус фотографија умјетника Миломира Ковачевића Страшног настао је у периоду од 2008. до 2010. године у вријеме када је познати свјетски музеј Лувр уводио продужено радно вријеме до 22.00 часа, те је у сврху тадашње промоције ове промјене, овај познати на позив музеја направио серију фотографија музеја и експоната у ноћном амбијенту.

– Замисао је била да се ураде фотографије различите од тренда, без студијских услова и савршеног свјетла. Тако је настао циклус „Лувр ноћу“ који се састоји од око седамдесет црно-бијелих фотографија. Фотографије су се користиле у промотивним активностима музеја, биле су дио плаката којима је био облијепљен цијели Лувр, а налазиле су се и у паришком метроу. Умјетник је избором црно-бијеле фотографије је успио да постигне интензитет контраста, али и да на тај начин посматрачима пружи својеврсно „путовање кроз вријеме“ – наводи се у саопштењу.

Исте вечери, 23. марта биће организована и пројекција филма „Француски министар“ (Quai d’Orsay) у режији познатог режисера и сценаристе Бертрана Тавернијеа (Bertrand Tavernier).

Иначе, током трајања манифестације „Дани франкофоније“ у Музеју савремене умјетности Републике Српске ће сваког четвртка бити приказивани филмови француске кинематографије.