Четврти фестивал књижевности „Императив“ у Банском двору

 Илустрација: Удружење за промоцију и популаризацију

Илустрација: Удружење за промоцију и популаризацију

Четврти регионални фестивал књижевности “Императив” одржаће се у периоду од 30. маја до 3.јуна у Културном центру “Бански двор”, а тим поводом припремљен је богат програм за све љубитеље књижевности.

Град Бања Лука традиционално подржава ову манифестацију, организовану од стране Удружења за промоцију и популаризацију књижевности “Императив”, које ће током ових пет дана у нашем граду окупити више од 30 значајних домаћих и регионалних писаца попут Миљенка Јерговића, Семездина Мехмединовића, Драшка Сикимића, Селведина Авдића, Драгане Грујиновић, Владане Перлић, Предрага Бјелошевића и многих других.

Овогодишњи “Императив” понудиће пет различитих програма – “Разговори са писцима”, “Поезију ће сви читати”, “Ноте и слова”, “Бајковница” и “Лектира у подне”, а посебан програм је предвиђен и у Арт биоскопу Банског двора.

У склопу фестивала планирана је и мултимедијална изложба “Огањ или Свјетлост?” коју је приредио умјетник Хадрон Хигс креатор овогодишњег визуелног идентитета фестивала, који је инспирисан дистопијским романом Реј Бредберија “Фаренхајт 451” из 1953. године.

Поставка ће указати на потребу да се сачува књижевност без цензуре и да се предност даје вриједностима које подстичу критичко размишљање у односу на јефтина задовољства попут телевизијских риалити програма.

Сајам књига у Концертној дворани биће отворен сваког фестивалског дана у периоду од 10.00 до 21.00 час, а посјетиоци ће бити у прилици да посјете штандове бројних издавача, који су припремили повољне сајамске цијене.

У Арт биоскопу Банског двора биће приказани филмови који су настали на основу књижевних дјела домаћих аутора “Кино Лика” настао према роману Дамира Каракаша, “Убиство с предумишљајем” према роману Слободана Селенића и “Клопка” према роману Ненада Теофиловића. Такође биће приказан и филм “Фаренхајт 451” настао према роману Реја Бредберија.

Детаљан програм овогодишњег фестивала погледајте у наставку: