Бањалучко студентско позориште: Почиње нова 47. сезона под називом „Стотка“

Четрдесет седма сезона Бањалучког студентског позоришта носиће назив „Стотка“ и биће у знаку реализације стоте премијере у историји Студентског позоришта.

Сања Војводић, директор БСП-а казала је да је за јубиларну представу одабрана представа „Тврђава“ према мотивима романа Меше Селимовића, а у режији Андреа Бенаље из Италије.

-Прва представа која ће бити изведена у новој сезони је култна комедија Студентског позоришта „Прљави веш“, ауторски пројекат Александра Пејаковића и чланова Студентског позоришта. Поред редовног репертоара БСП-а своје учешће имаће и поетско-музички студио „Џеп“, гдје ће и ове године уредник програма да буде пјесник и музичар Небојша Курузовић, као и АКТ „Алија Сиротановић“ са изузетно популарним сатиричним скечевима. Цијена карата у 47. сезони Студентског позоришта износиће 10 конвертибилних марака за професионалне и двије конвертибилне марке за амтерске представе, док ће појединачка студентска карта за све садржаје да кошта двије конвертиблине марке. Као и у протеклим сезонама бесплатан улаз ће да имају средњошколци, пензионери, али и студенти који искључиво организовано долазе на представе у Подрум сцену у Господску улицу. Када су упитању гостовања, очекујемо да се ове године, након попуштања епидемиолошких мјера одазовемо позивима наших пријатеља из Калифорније и Сибира – истакла је директор Бањалучког студентског позоришта.

Четрдесет и седма сезоне биће свакако прије свега у знаку међународног фестивала студентских позоришта Кестенбург, али и у реализацији првог „Ликота феста“ као успомене на идејној творца Студентског позоришта Боснимира, раније Живомира Личанина Ликоту.

Александар Пејаковић, директор фестивала „Кестенбург“ казао је да ће пето издање Међународног фестивала студентских позоришта “Кестенбург” бити одржано од 19. фебруара до 19. јуна 2023. године уз учешће глумаца са шест континената.

-Фестивал ће бити отворен ревијалном хокејашком утакмицом између ЗВЕЗДЕ и ПАРТИЗАНА у леденој дворани „Пионир“ у Београду, а свечано затварање фестивала планирано је да буде одржано у сали Арт биоскопа Банског двора у Бањој Луци – навео је Пејаковић.

Имаће и богат пратећи програм са 38 догађаја, од којих ће десет догађаја бити одржано у Београду, по један догађај у Ужицу, Бечу и Сан Франциску, а двадесет и пет пратећих садржаја биће одржано у Бањој Луци.“ Један од најзначајнијих пратећих догађаја Кестенбурга биће представа „Велеиздајнички процес у Бањој Луци“, која је настала у оквиру Књижевно-правнг клуба Правног факултета под менторством доцента др Дијане Зрнић.

 Фото: Бањалучко студентско позориште

Фото: Бањалучко студентско позориште