Безбједнији саобраћај на пружном прелазу у Залужанима

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Успјешно су окончани радови на модернизацији пружног прелаза у Залужанима, чиме је значајно подигнут ниво безбједности саобраћаја у овом дијелу града.

Градоначелник Драшко Станивуковић поручио је како су људски животи приоритет, те да је он, прије него што је постао градоначелник, обећао да ће бити ријешен проблем пружних прелаза у Бањој Луци.

-Данас та обећања испуњавамо. Бања Лука је прва локална заједница у Републици Српској која је покренула системски процес унапређења стања на пружно-путним прелазима на својој територији, а у циљу превенције саобраћајних незгода. Завршили смо модернизцију пружног прелаза у Залужанима, а у наредним данима исти посао реализоваћемо и у Дервишима. За овај пројекат издвојили смо 500 хиљада КМ – поручио је градоначелник.

Овај пројекат, Град Бања Лука реализовао у сарадњи са предузећем „Жељезнице Републике Српске.

Наиме, у оквиру ових радова постављен је електронски уређај за контролу пружног прелаза „Залужани“, а пројекат је подразумијевао изградњу сигнализације у једном и другом путном правцу у дужини од 1,5 километара са припадајућом инфраструктуром за регулацију саобраћаја на пружном прелазу.

Постављени су браници на самом прелазу са аутоматским управљањем, те уграђене гумене патоснице као техничка адаптација неопходна за одвијање саобраћаја при преласку преко пруге.