Бања Лука први град који је донио ову одлуку: Бесплатни прикључци за водоводе за сва домаћинства од првог априла

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Бесплатни прикључци за водовод за сва домаћинства са ваучерима почињу већ од сутра, тачније првог априла.

Најавио је ово градоначелник Драшко Станивуковић, поручивши да је коцка бачена, а одлука донесена.

-То у преводу значи да ми прикључујемо водовод у априлу за Талиће, Телиће и Полиће у Бистрици. На Чокорским пољима идемо према Лукајићима. Такође, очекујемо да већ ове године изградимо у Бронзаном Мајдану водовод за више стотина домаћинстава, као и за више стотина домаћинстава у Доњим Колима. Такође, ићи ћемо према Рацунама, Рамићима, Драгочају, Пониру, Старчевици и слично – казао је он.

Додао је како се ради о пар хиљада домаћинстава и кућа, те да када се то помножи са бројем укућана – то значи бесплатан прикључак за више од 10 хиљада наших суграђана.

-Они сада неће морати да издвајају између 700 и 800 КМ за прикључак, колико је то био случај сада, од сутра ће то бити потпуно бесплатно. Сви ти суграђани ће од Града добити поклон ваучер у вриједности тог прикључка и све иде на терет Града и Водовода. То је једна значајна ствар и уштеда – истакао је он, те додао да ће бесплатни ваучери и бесплатни прикључци за воду вриједити и за она домаћинства на локацијама гдје су водоводи изграђени раније, а они се никада нису прикључили на исте.

Истакао је како се Град одриче значајних прихода, али за градску администрацију је то одлука на коју су поносни.

-Размишљали смо о томе да у граду постоји више хиљада људи који прикликом прикључења на водоводну мрежу нису испоштовали до краја све правне процедуре. Углавном се ради о вишечланим породицама, као и о породицама које су се бориле за ову земљу. Такође, у ту категорију спадају и социјално угрожене породице – казао је он.

Истакао је како често чује и критике људи који кажу да су све морали платити, а да градска администрација овом одлуком даје значајне повластице другом дијелу становништва.

-Морамо да знамо да су то значајне категорије нашег становиштва, морамо битри социјално и друштвено одговорни према њима. Мени је жао што нико 20 година није имао храбрости да донесе одлуку о бесплатној легализаији, бесплатним уџбеницима, а сада и о бесплатним прикључцима. То су огромне уштеде за наше суграђане. Ми планирамо да, када завршимо један водовод, да одемо међу те људе, да их окупимо и да њима директно дијелимо те ваучер,а све како би смањили притисак на оне који ће се бавити овим питањем. Морам да додам да нам је у плану да ове и наредне године завршимо процес „Вода 1“, „Вода 2 и 3“, припремамо и „Воду 4“ за наредну годину. То значи да ћемо двије године пред ријешити до 97 одсто територије редовним водоснабдијевањем, како и доликује 21 вијеку – казао је Станивуковић.

Истакао је како је његова порука свима онима који су своје прикључке морали да плате прије, да гледају у будућност.

-Садимо дрво, не за себе, него да створимо хлад за будуће генерације које долазе. То је суштина онога што радимо – истакао је.

Директор предузећа „Водовод а.д“ Бања Лука, Предраг Дудуковић казао је да су у потпуности спремни да изађу у сусрет овим изазовима.

-„Водовод“ ће у наредном периоду изаћи у сусрет свима онима којима је из неког разлога онемогућено да се прикључе на водоводе. Ја то гледам као финансијску рачуницу – са једне стране омогућавамо људима да добију бесплатне прикључке, и излазимо њима у сусрет, а са друге стране имаћемо веће приходе и моћи ћемо на терену да конторлишемо каква је ситуација – поручио је директор предузећа „Водовод а.д.“ Бања Лука.