Градоначелник предао иницијативу: Бесплатни плацеви за вишечлане породице, младе брачне парове и породице погинулих бораца

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Градоначелник Драшко Станивуковић предао је Народној скупштини Републике Српске иницијативу за измјену Закона о стварним правима, којом би било омогућено да породице са четворо и више дјеце, млади брачни парови и породице погинулих бораца добију бесплатне плацеве за градњу стамбеног објекта.

-Заиста је ријеч о једној животној иницијативи за коју сам увјерен да нема пристојног човјека који не би стао свим срцем уз овако нешто – казао је градоначелник.

Напоменуо је да је Бања Лука постала претеча више политика подршке грађанима.

-Толико нам се жури да урадимо добро, толико нам се жури да постигнемо добрих резултата да једноставно превазилазимо оквир саме Бање Луке као локалне самоуправе. Што значи, да би иницјативе и ацкије успјеле потребо је да се мијенају закони – навео је градоначелник.

Подсјетио да је прије годину дана на истом овом мјесту стајао односно да је тада предао иницијативу за измјену Закона о легализацији.

-Били смо прва локална самоуправа која је била спремна да пружи бесплатну легализацију да се одрекне 15 милона КМ потенцијалних прихода. То смо остварили и данас смо дошли да мијењамо Закон о стварним правима, који нас ограничава у једној племенитој намјери, а то је да дијелимо, поклањамо, дајемо бесплатно плацеве породицама са четворо и више дјеце, младим брачним паровима и породицама погинулих бораца – нагласио је градоначелник.

Првенствено, како је казао – имамо доста вишечланих породица, којима нажалост није ријешено стамбено птање, а ово је јединствена прилика да се то уради.

-Осим вишечланих породица, бесплатне плацеве, уз бесплатне грађевинске дозволе, желимо да дамо младим брачним паровима. Млади су нам будућност и то нам је пријека потреба – казао је градоначелник.

Истиче да је потребна само измјена једног члана Закона о стварним правима, те је позвао све народне посланике и руководтсво Скупштине да ова животна тема иде у процедуру по хитном поступку.

-Имамо и Закључак Скупштине Града да ова инцијатива иде не само од мене као градоначелника него и од одборника. Једини смо у региону који су успјели да имамо све ове политке подршке вриједне десетине милиона КМ, на шта сам поносан – истакао је градоачелник.

Значајне су уштеде које породице имају, како је навео – мјерама Града, наводећи да сумирајући бесплатне грађевинске дозволе и плацеве – то је преко 50.000 КМ уштеда по породици.

-Што значи да за све те ствари које породице више не плаћају, тим уштеђеним парама могу да направе кућу. За те куће ћемо да правимо потребну инфраструктуру и даћемо бесплатне прикључке, а они који буду хтјели добиће и беспталан пројекат за типску кућу – поручио је градоначелник.

Навео је да Бања Лука већ има спремних хиљаду плацева које може дати и да ријеч о земљишту у приградским насељима на лоакцијама гдје је планским документима и предвиђена градња кућа.

-Градимо једну здравију и хуманију породицу, да се наша приградска насеља шире и постају љепша – закључио је градоначелник.

Предсједник Удружења „4+“ Јован Радовановић истакао је да је предаја иницијативе један добар потез и велики искорак за вишечлане породице.

-Већ више од 15 година заговарамо причу и тражимо начине за стамбено збрињавање породица и ово је заиста велики искорак. Урадили смо базу података и на терену обишли бројне породице и том приликом утврдили да бројне породице немају адекватне услове за живот, но са овом иницијативом и бесплатним грађевинским дозволама учињен је велики корак напријед – истакао је Радовановић.