Бански двор отворио врата писаној ријечи: Почео 4. регионални фестивал књижевности “Императив”

 Фото: Удружење ″Императив″

Фото: Удружење ″Императив″

Четврти регионални фестивал књижевности „Императив“ отворен је синоћ у Банском двору, чиме је наш град поново отворио врата писаној ријечи.

Тим поводом, Удружење „Императив“ приредило је богат програм, а директорица Удружења Санела Бабић подсјетила је да је основна мисија њиховог рада усмјерена на промоцију и популаризацију књижевности, те да Удружење тежи ка томе да Бања Лука постане значајан и препознатљив књижевни центар регионалне културне сцене.

Фестивал је отворен мултимедијалном изложбом “Огањ или Свјетлост?” умјетника Хадрона Хигса.

Хигс је креатор овогодишњег визуелног идентитета Фестивала, који је инспирисан дистопијским романом Реј Бредберија “Фаренхајт 451” из 1953. године и филмом који је настао по овом књижевном предлошку, а концепт изложбе повезан је са временом у којем живимо.

Прве вечери у оквиру програма „Поезију ће сви читати“ пјесникиња и академска сликарка из Бање Луке Борјана Мрђа била је домаћин пјесникињи из Загреба Моники Херцег.

Борјана је посјетиоцима читала своје нове пјесме, које се баве животом, смрћу, љубављу али и неке старије из збирке  „Кројачица са светим маказама“.

У Вијећници Банског двора одржана је радионица писања за дјецу “Бајковница”, коју је водила Јелена Којовић Тепић, ауторка познатог серијала бајки “Авантуре Трбе и Дугог”.

Радионица је замишљена тако да дјеца уз помоћ ментора пишу бајке и на тај начин развијају свој таленат, машту, а кроз креативно изражавање исказују свој однос према добру и злу, правди, љубави и другим важним животним и моралним начелима.

Програм је настављен Разговором са Миљенком Јерговићем, са којим је о његовом новом роману “Вјетрогоња Бабукић” разговарао књижевник Дарко Цвијетић.

Долазак Јерговића на Фестивал изазвао је велику пажњу читалачке публике.

-“Императив” је мени најдражи регионални фестивал или најдражи региоанални празник књижевности. Направљен је на један стаховито честити начин, а код нас се мало ствари ради честито и због саме књижевности или саме умјетности, а пуно ствари се ради из неких споредних разлога. На “Императиву” је књижевност главна, писци су главни, читатељи су главни – нагласио је Миљенко Јерговић.

Подсјећамо, у склопу Фестивала у Концертној дворани отворен је и сајам књига, који ће бити отворен сваког фестивалског дана у периоду од 10.00 до 21.00 час, а посјетиоци ће бити у прилици да посјете штандове издавача: Боока, Лом, Контраст, Буyбоок, Геопоетика, Енклава, Вријеме, антикваријат Рамајана, 9.димензија, Арт сцена, Удружење књижевника РС, Имприматур, Пчелица који су припремили повољне сајамске цијене.

Галерија фотографија: