Бања Лука обиљежила Свјетски дан добровољних давалаца крви

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Бања Лука је домаћин и организатор овогодишњег обиљежавања Свјетског дана добровољних давалаца крви на нивоу Републике Српске.

Тим поводом су љекари и чланови Удружења добровољних давалаца крви Града Бање Луке дијелили летке и разговарали са грађанима како би им скренули пажњу на важност давања крви као течности која се не може произвести на умјетни начин.

Са грађанима су на Тргу Kрајине били и министар здравља и социјалне заштите, Ален Шеранић, градоначелник Бање Луке, Драшко Станивуковић, предсједник бањалучке Скупштине Младен Илић, директорица Дома здравља Бања Лука Невена Тодоровић, као и многи љекари, медицински радници и добровољни даваоци крви.

Министар Шеранић је свим добровољним даваоцима крви честитао овај дан, те поручио да је и сам редован давалац крви.

– Завод за трансфузију је учинио много у посљедње две, три године, те се у научном и стручном смислу поставио на једну вишу степеницу. Поред онога што прикупљање и дистрибуција крви сами по себи значе, имамо могућност да правимо и различите врсте приправака од крви који у терапијском и дијагностичком смислу много значе. Нажалост, пандемија је допринијела мањем броју доза крви него што је уобичајено, али на срећу то није утицало на пружање редовне здравствене заштите – поручио је министар.

Министар је додао да је пред свима нама задатак да повећамо број давалаца ове драгоцјене течности, која живот значи, те да и особе које су примиле вакцину, након неколико дана, могу бити даваоци крви, у зависности од примљене дозе.

Градоначелник Драшко Станивуковић поручио је да се радници Градске управе сваке године традиционално придружују акцији добровољног давања крви, а ове године акцији се одазвало 20 запослених из више организационих јединица Градске управе.

– За мене је, као младог човјека, инспирација упознати оне који су више од стотину пута дали крв, што у преводу значи преко стотину потенцијално спасених живота. Ово је начин хуманог рада и начин да покажемо солидарност једни према другима. Данас на Свјетски дан добровољних давалаца крви подижемо свијест о добровољном давању крви, како бисмо схватили стварну важност ове врсте активизма – поручио је градоначелник.

Током угодног дружења са десет добровољних давалаца крви, који су ову хуману течност донирали преко 100 пута, чланови Кабинета градоначелника су овим истинским херојима уручили симболичне поклоне.

Такође, предсједник Градске скупштине Младен Илић угостио је данас представнике Савеза добровољних давалаца крви Републике Српске, предсједнике удружења из цијеле Српске, прeдставнике Актива добровољних давалаца крви Градске организације Црвеног крста Бања Лука, те представнике Црвеног крста Звечан са Косова и Метохије.

– Хумани допринос добровољних давалаца друштву је немјерљив јер ови људи својим несебичним давањем стварају јаку мрежу хуманости стога свакако заслужују већу пажњу Града- поручио је Илић након састанка.

Галерија фотографија: