Бања Лука прославља Спасовдан

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Бања Лука данас прославља Спасовдан, славу града и Саборног храма Христа Спаситеља.

Свету архијерејску литургију у Храму Христа Спаситеља служили су Њихова преосвештенства епископ бањалучки г. Јефрем и епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан.

Током литургије обављен је чин освећења славског жита и колача, а након тога је услиједила свечана литија око храма.

Обиљежавању Спасовдана присуствовали су градоначелник Бање Луке Драшко Станивуковић, предсједник Скупштине Града Младен Илић, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, министри Владе Републике Српске, народни посланици Народне скупштине Републике Српске и Парламентарне скупштине БиХ, одборници у Скупштини Града, те остале званице, као и бројни грађани Бање Луке.

Градоначелник је честитао грађанима славу града – Спасовдан уз жеље да овај празник прославимо у миру, саборности и слози.

-Бања Лука данас шаље поруку мира, јер хришћански је праштати и вољети ближњег свог и тежити суживоту, градећи узајамно поштовање -поручио је градоначелник Бање Луке.

Он је казао да православни народ треба да се окупља и тежи саборности, јер црква је та која нас је вијековима окупљала и одржавала у слози и јединству.

-Наша исконска вјера и наша саоборност нас је сачувала и у најтежим временима и помогла нам да превазиђемо све невоље, са којима смо се као народ суочавали-казао је градоначелник, те додао да је хришћанска обавеза да се поштују све друге вјере, те да је Бања Лука један отворен град, у којем има мјеста за све нас, а да заједничким снагама можемо допринијети да наш град увијек иде напријед.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла да је обиљежавање славе града лијеп обичај који све поново окупља.

– Најаважније је да се развијамо даље и да Бања Лука може одговорити потребама својих грађана, али исто тако да може бити огледало Републике Српске за све оне који дођу у Бању Луку – истакла је она.

Поводом обиљежавања Спасовдана приређен је и свечани ручак.

Током дана предвиђен је наставак свечаног обиљежавања, а тим поводом у порти Храма Христа Спаситеља у 20 часова биће отворена изложба под називом „Сакрална архитектура Епархије бањалучке“.

На Градском стадиону у 18 часова играће се финале Купа града, а снаге ће одмјерити ФК „Борац“ и ФК „Жељезничар“.

Галерија фотографија: