Бања Лука домаћин Другог конгреса гинеколога и опстетричара

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Други конгрес гинеколога и опстетричара са међународним учешћем који окупља 80 предавача из земље и иностранства свечано је отворен у Банском двору.

Током наредна четири дана, од 29. септембра до 2. октобра, више од 300 учесника размијениће знања и искуства из области сваремене дијагностике и терапије у гинекологији и акушерству, те се упознати са новитетима из области хумане репродукције.

Свечаном отварању присуствовао је и градоначелник Бање Луке Драшко Станивуковић који је казао да га изузетно радује што је Бања Лука домаћин научног скупа који окупља стручњаке из области,  које се баве репродуктивним здрављем жена, те им пожелио добродошлицу и угодан боравак у нашем граду.

– Ту смо да заједно усмјеравамо наше снаге како би свако у свом домену унаприједио услове и заштитио здравље жена. Изузетно је важно да као друштво тежимо да обезбиједимо боље услове за жене, труднице, породиље – поручио је градоначелник.

Он је казао да је Град Бања Лука јасно опредијељен ка томе и подржава све важне пројекте из области пронаталитетне политике, казавши да је у овој години Град подржао све валидне захтјеве за суфинансирање вантјелесне оплодње.

– Осим тога усмјерени смо и на подршку породиљама, те ће се кроз једно системско рјешење подржати све мајке – казао је Станивуковић.

Како је казао, Град је такође у оквиру пројекта „Заштитимо нашу будућност“, који је реализован уз подршку Развојног програма Уједињених нација – УНДП, донирао опрему, за потребе унапређења рада Клинике за гинекологију и акушерство, а подршка неће изостати ни у будућности.

– Здравље је на првом мјесту и зато је свако усавршавање љекара веома важно. Искористићу ову прилику да се захвалим свим здравственим радницима на свему што раде за наше грађане, на преданом раду и свему што су радили посебно за вријеме пандемије – закључио је Станивуковић.

Предсједница Удружења гинеколога и опстетричара Републике Српске Весна Ећим Злојутро казала је да је радује што је Бања Лука окупила велики број стручњака из ове области,  који ће током наредних дана имати прилику да се упознају са најновијим достигнућима у дијагностици и терапији из области гинекологије и акушерства.