Бања Лука добила Улицу шарговачких ђака

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

На трећој сједници Скупштине града Бање Луке усвојене су одлуке о новим називима улица у насељима Шарговац, Ада и Мотике.

У знак сјећања на српске жртве усташког покоља 7. фебруара 1942. године у бањалучким насељима Шарговац, Дракулић и Мотике, нова улица, која се пружа од Билећке улице и иде лијево према Основној школи „Ђура Јакшић“, понијеће назив Улица шарговачких ђака. Тог кобног дана на подручју ових насеља настрадало је 2.300 српских цивила, од којих 551 дијете, док је у ОШ „Ђура Јакшић“ извршен покољ над 52 српска ђака.

Булевар Нови Борик по истоименом насељу – нова је улица у овом дијелу града, која се пружа од Улице Ада и иде улијево, у дужини од 220 метара.

Такође, на истој сједници, утврђени су називи за шест улица у насељу Мотике – МЗ Сарачица.

Тако је Улица 14. фебруара назив нове главне улице на дијелу регионалног пута Бања Лука – Бронзани Мајдан, а пружа се од моста на ријеци Црквена, гдје је уједно и крај Улице Ћуре Дамјановића и иде у правцу сјеверозапада до моста на Дубоком потоку, у дужини од 7.700 метара. Назив ове улице везује се за датум Првог српског устанка против Османског царства, који је 14.02.1804. године повео Карађорђе Петровић, непосредно након сјече српских кнезова.

Улица Милорада Миће Кременовића је нова улица која се пружа од главне улице и иде десно према Кременовићима, у дужини од 1.900 метара, а носи име погинулог борца Војске Републике Српске током Одбрамбено-отаџбинског рата, који је поријеклом из овог мјеста, а постхумно је одликован Медаљом заслуга за народ.

Једна од нових улица је и Лепавинска која је носи назив по манастиру Лепавина. Овај манастир Митрополије загребачко-љубљанске Српске православне цркве, из 16. вијека, посвећен је Ваведењу Пресвете Богородице и налази се у истоименом селу, Општина Соколовац, недалеко од Копривнице у Републици Хрватској. У овом манастиру чува се чудотворна икона Пресвете Богородице Лепавинске. Ова улица пружа се лијево од улице Ђуре Дамјановића.

Ово насеље добило је и Црногорску улицу према поријеклу мјештана који су већином доселили из Црне Горе, затим Дјевојачку по великом броју дјевојака настањених у овој улици, те Дубоку улицу по истоименом познатом излетишту на овој локацији.