Prvi u Republici Srpskoj: Banja Luka dobila reciklažni automat za hranu za pse

Banja Luka je dobila prvi reciklažni automat koji isporučuje hranu namijenjenu za napuštene pse.

Riječ je o automatu koji u zamjenu za recikliranje plastičnih flaša i limenki isporučuje hranu za pse. Flaše se ubacuju u otvore koji se nalaze na vrhu mašine, a posude za hranu i vodu su smještene pri dnu automata.

Ovaj automat je donacija Humanitarne organizacije „28. jun“  čija je predstavnica, Tamara Stojković, danas uređaj predstavila zajedno sa gradonačelnikom, Draškom Stanivukovićem.

Zahvalan na donaciji i dobroj saradnji, gradonačelnik je poručio da je riječ o donaciji koja je izuzetno značajna za naš grad, te mu je čast sarađivati sa organizacijom kao što je „28 jun“.

– Ekologija i briga o životinjama su teme kojima se Banja Luka sve više bavi. Bacanjem flaše u ovaj aparat činite dobro djelo i životinjama i našem gradu i čitavoj planeti. Grad se sistemski bavi rješenjem problema pasa lutalica, ali dok sve pse ne zbrinemo i ne nađemo im dom, važno je što im možemo pomoći i na ovaj način – rekao je gradonačelnik, te podsjetio da je nedavno azil izmješten na Manjaču, gdje svi psi sklonjeni sa ulice konačno  imaju pristoje uslove.

Gradonačelnik je iskoristio priliku i pozvao sve građana da posjete azil na Manjači i udome nekog od pasa koji čekaju svoj dom.

Zadovoljna saradnjom je i Tamara Stojković iz Humanitarne organizacije „28. jun“ koja se zahvalila Gradu na efikasnoj saradnji. Kaže da su Banju Luku prepoznali kao grad koji vodi računa o ovakvim stvarima, te da su se zato odlučili da donacija ide baš u grad na Vrbasu.

– Aparat funkcioniše tako što ubacite plastičnu flašu ili limenku, a dole izađe hrana za pse. Pored je i posuda u koju možete sipati vodu. Aparat razvija zdrave navike recikliranja kod ljudi, ali pomaže lutalicama u ovim hladnim danima – rekla je ona.

Novini u Banjoj Luci obradovali su se i u Udruženju građana „WagWag“. Predsjednica ovog udruženja, Anđela Španović zahvalila se Gradu Banja Luka, kao i organizaciji „28. jun“ na ovom humanom gestu.

– U posljednjih mjesec dana Grad Banja Luka je pokazao mnogo sluha za napuštene životinje. Mnogo toga je pokrenuto, od promjene u azilima do ovakvih novina, što smatram da je jako bitno, jer udruženja ne mogu sama – rekla je Španovićeva.

Automat je smješten u Ulici Bulevar srpske vojske u blizini parka za pse, strujom se napaja pomoću solarnih panela koji se nalaze na njihovoj gornjoj strani, pa se energija potrebna za rad obezbjeđuje iz obnovljivih izvora.