Бања Лука добила хуману чесму

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Бања Лука је добила јавну чесму названу „хумана чесма“ у центру града, која је пуштена у функцију током прве посјете градоначелнице Сарајева Бењамине Карић граду на Врбасу.

Иста таква чесма, како је најавио градоначелник Драшко Станивуковић, биће изграђена у Сарајеву као поклон Бање Луке том граду.

-Сарајево и Бања Лука имаће исте чесме које ће служити истој сврси, а то је грађанима што и јесте суштина свега. Вријеме је да након дуго година о разликама, почемо причати о оном што је заједничко у ова два града, за почетак су то двије младе осбе које гледају у будућност и ове хумане чесме које ће нас подсјећати на ове важне поруке – истакао је градоначелник.

Инспирација приликом пројектовања градске хумане чесме биле су мистичне камене кугле пронађене у потоку шуме у окружењу Бање Луке, за које геолози тврде да су настале природним путем, док други да су дјело древних цивилизација. Дизајн јавне градске чесме замишљен је као три кугле у три различите димензије и функционише на принципу доступности свима у три висине (за одрасле, дјецу и особе са инвалидитетом).

Подсјећамо, претходно је данас у Градској управи одржан састанак градоначелника Бање Луке са сарадницима са делегацијом Сарајева коју је предводила градоначелница тог града. Сарајево ће, како је најавила градоначелница Карић, у знак пријатељства поклонити Бањој Луци дјечије игралиште.

Галерија фотографија: