Бања Лука добила дефибрилатор: И твоје руке могу спасити живот

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Свјетски дан реанимације, који се ове године обиљежава у свијету под мотом „И твоје руке могу спасити живот“, обиљежен је и у центру Бање Луке.

Показној вјежби у Господској улици, претходила је едукација запослених Градске управе, који су обучени на који начин да управљају АИД апаратом, односно аутоматским екстерним дефибрилатором, који је донација компаније ЛЕД медиа.

Милада Шукало, савјетница градоначелника за друштвене дјелатности истиче како је донација овог апарата од великог значаја за Град, јер је већ одавно пракса да се овакви дефибрилатори налазе на улицама многих свјетских градова.

-Ово је први апарат који се налази на јавним површинама у граду. Надам се да ћемо оваквих апарата имати још више, посебно у неким руралним подручјима, а управо на то нам је раније и Дом здравља апеловао. Посебно ових апарата треба да буде на мјестима гдје Хитна помоћ не може тако брзо да дође. Желим да похвалим запослене који су прошли обуку данас. Надам се да ћемо овај апарат користити што мање, али нам је битно да га имамо на једној оваквој тачки, гдје има много наших суграђана сваког дана – казала је Шукало.

Биљана Ћургуз, предсједник Ресусцитационог савјета Републике Српске додаје како су запослене у обезбјеђењу Градске управе обучили како да препознају одсуство виталних знакова, те када је потребно да позову Хитну помоћ и да употребе АИД апарат.

-На АИД апаратима имате упутства. Битно је нагласати свим грађанима, да у случају одсуства пулса, одмах је потребно да се почне радити са компресијама, да се не прекида, а најближег пролазника послати по тај апрат – казала је Ћургуз.

Како је навела, АИД апарат је намијењен да испоручује електрошок код застоја срца.

-Апарат сам анализира ритам срца, односно да ли срце ради или не ради. У случају да верификује застој срца, апарат вам одмах то и говори. Снимљене су говорне поруке, које јасно прецизирају који су то кораци које треба да урадите – навела је она.

Дефибрилатор је вриједна донација компаније ЛЕД медиа, друштвено одговорне компаније која је и раније сарађивала са Градом Бањом Луком и градском Туристичком организацијом.

Милан Шљокавица, менаџер развоја у компаније ЛЕД медиа истиче како му је драго што је управо његова компанија дио ове приче, јер је ријеч о апарату који је у многим градовима Европе и свијета већ одавно реалност.

-Стављамо фокус на то да овакви уређаји имају функцију, како за наше грађане, тако и за туристе који долазе овдје, те очекују да један овакав уређај постоји у нашим градским срединама – истиче Шљокавица.

Ирена Радојевић, директорица Туристичке организације града Бање Луке додаје како је ова установа још 2019. године направила споразум о пословно – техничкој сарадњи са ЛЕД медиом.

-Сматрам да је овај апарат за реанимацију нешто што је неопходно једном граду као што је Бања Лука, кроз који пролази толико туриста. Надам се да ће овакав апарат бити постављен и на другим мјестима, као што су тржни центри, аеродром, аутобуска и жељезничка станица – казала је она.

Аутоматски екстерни дефибрилатор налази се у склопу ЛЕД панела, лоцираног на почетку Господске улице, одмах до зграде Градске управе. На панелу ће се налазити сва упутства како да приступите дефибрилатору у случају потребе.

Наиме, Свјетски дан реанимације одређен је од стране Европског парламента, те се обиљежава 16. октобра сваке године. Циљ је да се скрене пажња на важност препознавања основних корака кардиопулмоналне реанимације – оживљавања.