55. Кочићев збор: Отворена изложба Кочићевих фотографија и ликовних приказа његових јунака

У оквиру 55. Кочићевог збора, данас је у Стричићима, на  обновљеном Кочићевом огњишту, отворена изложба посвећена великом народном трибуну и књижевнику.

Замјеник градоначелника Бање Луке Срђан Амиџић, рекао је да је идеја Градске управе да, кроз организацију Кочићевог збора, сачува идеје и идеале о којима је писао и за које се борио Петар Кочић.

  • Кочићево огњиште на аутентичан начин приказује живот и дјело овог писца, те ћемо и у наредном периоду настојати да га допунимо, настојећи да ови простори живе кроз цијелу годину, а не само за вријеме народног зборовања – нагласио је Амиџић.

Аутор изложбе Владимир Ђукановић, казао је да изложба садржи фотографије Петра Кочића и ликовне приказе јунака његових дјела, истичући да су куће на Кочићевом огњишту ове године допуњене са још 60 експонаата.

  • Ту су Давид Штрбац, Лујо, Туба, затим кућа Давида Штрпца, карта Змијања према Петру Кочићу, а у витринама су изложени рукописи Петра Кочића за дјела „Мргуда“, „О Босни“, „За сељака“ и „Суданија“ – казао је је Ђукановић.

Комплекс Кочићевог огњишта садржи шест објеката и то родну кућу Петра Кочића, дводијелну динарску планинску кућу брвнару, зградицу, мљечар као и два помоћна објекта.

Поводом Кочићевог збора, на споменику у Стричићима положени су вијенци и одата почаст погинулим борцима Одбрамбено отаџбинског рата. У име Организационог одбора ове манифестације вијенац је положио замјеник градоначелника Срђан Амиџић. Вијенце су положили и предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, министар просвјете и кулутре Наталија Тривић, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић, предсједник Борачке организације РС Миломир Савичић и други.