Градска развојна агенција: Бањалучки средњошколци посјетили Велење

Ученици три бањалучке средње школе: Гимназије, Електротехничке школе „Никола Тесла“ и Угоститељско-трговинско-туристичке школе, њих укупно 180 у пратњи својих професора, посјетили су Велење у периоду од 18. до 21. марта. Ученици су имали прилику да обиђу образовне установе, слушају занимљива предавања о Европској Унији, новим технологијама, условима за школовање, те да посјете центре за практичну обуку и повезивање са привредом, инкубатор за стартуп-е Савињско Шалешке регије, као и знаметости града Велења.

Градска развојна агенција Бања Лука и Развојна агенција Савињско Шалешке регије из Словеније, имплементирали су заједнички  пројекат „The way forward“  који се финансира из ЕУ програма „Европа за грађане“ у вриједности од 50.000 КМ. Средином 2018. године, развојне агенције су припремиле пројектну апликацију те исту кандидовале на позив у оквиру мјере „Town Twining“.

Главни циљ пројектних активности је промоција „активног европског грађанства“ као подршка укључивању у процесе европских интеграција. Кроз пројекат је интензивирана сарадња пројектних партнера, те обезбијеђен пренос знања и искустава између ученика средњих школа  Бање Луке и Велења из Словеније.

Саставни дио посјете Велењу био је и посебан програм за представнике Града Бања Лука, Градске развојне агенција Бања Лука и Туристичке организације Бања Лука. Дио прогама су биле студијске посјете примјерима добре праксе механизама подршке образовању, оспособљавању радне снаге, покретњу бизниса и развоју туризма кроз Пословни инкубатор Велење, Центар за практичну наставу Велење, и Туристички центар Велење. Директор Градске развојне агенције Бања Лука, Марио Милановић, начелник одјељења за културу, туризам и социјалну политику, Невен Станић и директорица Туристичке организације Бања Лука, Ирена Радојевић, имали су органозован пријем код градоначелника Велења, као и састанак са представницима развојне агенције Савињско Шалешке регије.