Рекордна улагања за јачу привредну активност: 1,2 милиона КМ субвенција за пословне субјекте

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Градоначелник Драшко Станивуковић уручио је рјешења о субвенцијама пословним субјектима, за шта је из буџета Града ове године издвојено 1,2 милиона КМ.

Данас су уручена рјешења за пословне субјекте која су добили новчану подршку по четири линије, и то: за повећање продуктивности и подршку извозу; за очување старих и умјетничких заната и домаће радиности; субвенција угоститељима чији је рад био отежан усљед реконструкције дијела Улице Бана Милосављевића, као и субвенција за развој рецептивног туризма, док ће субвенције за самозапошљавање бити уручене наредне седмице.

-Град Бања Лука наставља са подршком привреди како би бројне привредне активности на подручју града биле снажније – казао је градоначелник.

Како је нагласио, подршку су добиле фирме за повећање продуктивност и оне извозно орјентисане.

– Помогли смо и угоститељима који послују на новом шеталишту и Град им је дао новчану подршку с обзиром на то да неколико мјесеци нису могли да раде док су трајали радови. Подржани су и стари занати, али и туристичке агенције које су имале изазове у вријеме корона вируса – навео је он.

Преко 150 пословних субјеката, како је истакао – добиће појединачне износе од неколико хиљада па до 30.000 КМ.

-Промијенили смо ранију праксу према којој је максималан износ за самозапошљавање и било који вид продуктивности био подржан са максимално 5.000 КМ, а сада је повећан. За поједине области то једноставно није довољно и направили смо нови правилник, оцјењивали смо пројекте на другачији начин како би се изашло у сусрет привредницима – казао је градоначелник.

Цијели овај процес, према његовим ријечима урађен је у сарадњи ресорног одјељења Градске управе и Преузетничког центра, који ће и након додјеле ових субвенција бити на услузи овим пословним субјектима.

Сарадник за привредну и регионалну сарадњу, Небојша Дринић поручио је како је ово велики дан за привреду, али и за Град Бању Луку, јер је представљен један потпуно нови концепт у односу на претходне године.

-Уколико узмемо у обзир да је до сада за ове намјене издвајано око 390 хиљада КМ, а да је сада тај износ повећан на 1,2 милиона, јасно је да је у фокусу рада ове градске администрације да оснажимо и ојачамо привредне капацитете у граду. То је основ свега оног што прати развој једног града – рекао је Дринић.

Додао је да су субвенције веће него претходних година.

-Висине, односно износи субвенција за самозапошљавање су много веће него што је то било претходних година. До сада је тај износ био 5.000 КМ, а сада ми додјељујемо 15 хиљада КМ. Такође, одлучили смо и да помогнемо привредницима који се баве извозом и који желе да повећају продуктивност, те ћемо њих подржати са 30.000 КМ. Уколико узмете у обзир тај износ и повучете паралелу колико је данас тешко да вам одобре кредит, јасно вам је колика је подршка и помоћ за њих – поручио је он.

Поручио је како ништа ово не би било могуће без Предузетничког центра, који је основан прије више од годину дана и који је до сада оправдао сва очекивања.

Градски менаџер Бојан Кресојевић истакао је да је највећи акценат у овом програму субвенција стављен на линију која је посвећена подршци продуктивности извозно-орјентисаних предузећа.

-У оквиру ове линије 24 пословна субјекта добила су укупно више од  пола милиона КМ како би ојачали наше капацитете за извоз јер смо у Републици Српској још увијек на скромном нивоу, односно извоз покрива само 80 одсто увоза – казао је он.

Подржан је, како истиче – и развој туризма.

-Бања Лука има огромне потенцијале који до сада нису искориштени у туризиму, због чега је уведена нова линија подршке – рецептивном туризму. Идеја је да се наше агенције повезују са иностраним и доводе стране туристе који ће овдје провести одређено вријеме – рекао је градски менаџер.

Аријана Ковачевић из предузеће „Техно инде“ захвалила је на субвенцији коју ју та фирма добила, истичући да ће средства уложити у повећење продуктивности у производњи.

Захвалност је изразио и Дарио Адамов у име предузећа „Експорт фенестар“ која је фокусирана на инострано тржиште.

-Субвенција нам много значи. Осим новчане подршке, много нам значи подршка коју ћемо добити у виду менторства – закључио је он.