Јавни превоз у пуном капацитету: До 21. јануара тзв. школски ред вожње

 Фото архива

Фото архива

Јавни превоз у граду тренутно се одвија према реду вожње за школски распуст, који је путницима доступан код превозника, како у аутобусима тако и на свим мјестима за продају карата за градске и приградске линије.

Због пандемије вируса корона, једно вријеме је јавни превоз био обустављен, па је функцинисао по смањеном реду вожње који се прилагођавао на дневном нивоу.

-Сада се одвија у пуном капацитету, уз прилагођавање термина вожње у периоду од 9 до 11 часова на само пар линија, што су сами грађани захтијевали, и што ће бити у примјени до краја зимског распуста – појашњавају из Одјељења за саобраћај и путеве.

Због честих прилагођавања, свим путницима приликом продаје карата даван је и важећи ред вожње.

-Превозници су дужни да редове вожње поставе у аутобусе и на своја продајна мјеста, како би путници били директно упознати са редовима вожње. Такође, ред вожње је доступан и на званичној интернет страници Града уз напомену да је у том облику на снази, опет, по завршетку школског распуста, од 21. јануара – кажу у одјељењу.

Наводе да је систем јавног превоза путника на подручју Града Бања Лука веома велики и сложен систем, и томе у прилог говори чињеница да се на мјесечном нивоу реализује око 670.000 километара.

Састоји се од 23 линије градског превоза, укупне дужине 212,24 km и 34 линија приградског превоза, укупне дужине 788,70 km, груписаних у три групе линија које опслужује укупно 106 возила, а које су формиране тако да свака покрива одређени коридор градског и приградског превоза.

Како су истакли, визија Града је развијање јавног превоза путника, с циљем да људи из аута пређу у аутобус односно да се повећа проценат кориштења јавног превоза.

-Смањили бисмо гужве и загађење, паркинг простор ослободили за парковске површине или неке друге активности, и кретали би се у корак са европским градовима. У том смислу, једна од активности биће и модернизација аутобуских стајалишта. Дакле, идемо ка томе да се квалитет превоза подигне на много виши ниво и у том смислу ће се, између осталог, радити на модернизацији система информисања путника – закључили су из ресорног одјељења.