Шест милиона КМ за пет капиталних пројеката

Пет капиталних пројеката у граду биће финансирани емисијом обвезница у износу од 6.000.000 КМ. Сагаласност на одлуке које се односе на реализацију ових пројеката емисијом хартија од вриједности, дали су одборници Скупштине Града на данашњем 20. засједању.

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић рекао је да је ријеч о пет крупних пројеката, и то: изградњи новог моста на локацији Зеленог моста, прва фаза реконструкције Улице краља Александра I Карађорђевића у дужини од 1,2 km, изградња источног транзита од Крфске до улице Гаврила Принципа, практично до Зеленог моста, затим наставак изградње спортске дворане у некадашњем Шопинг центру, те наставак водоводног пројекта Црно врело односно крак Б и Ц подсистема водовода „Звијезда“.

Како је навео, то су пројекти који се тичу десетина хиљада грађана Бање Луке, и за које је приликом доношења овогодишњег буџета речено да ће се за њих тражити екстерни извори финансирања.

-Пројекти су припремљени и све је спремно за расписивање тендера за избор извођача радова – нагласио је Радојичић.

Током презентације на данашњој сједници, Радојичић је навео да би тендер за изградњу новог моста на локацији Зеленог моста могао да буде расписан већ крајем овог мјесеца. Процијењена вриједност новог моста са приступном саобраћајницом је до 2,5 милиона КМ, а план је да радови буду окончани до краја текуће године.

Говорећи о изградњи пута за Мотике, градоначелник је казао да је то почетак дуготрајног посла за чији комплетан завршетак треба око осам милиона КМ.

-Ово што ћемо ове године радити, а што ће бити финансирано из емисије обвезница, јесте 1,2 километра пута који почиње од Жутих зграда и иде према Мотикама. Морам нагласити да је ријеч о комплетној саобраћајници са канализацијом, расвјетом и тротоарима, за шта ће требати око 1,5 милиона КМ – рекао је градоначелник Радојичић.

Говорећи о споју источног и западног транзита, укључујући и рјешавање имовинско правних питања, градоначелник је навео да је у овој години дионицу Крфска-Гаврила Принципа могуће реализовати за један милион КМ.

 

Пројекат „Црно врело“, који ће такође бити финансиран емисијом хартија од вриједности – за ову годину подразумијева изградњу првог подсистема „Звијезда“, кракова Б и Ц, односно обухвата Горњи и Доњи Перван и Голеши, који би и први требало да добију воду са овог система са бањалучке територије. Процјењује се да је за ову инвестицију потребно милион КМ.

И тендер за изградњу спортске дворане на мјесту некадашњег Шопинг центра је спреман још од новембра прошле године, само се очекује одговор да ли су Граду одобрена донаторска средства. За нову дворану потребно је 1,2 милиона КМ, од чега се половина очекује из иностране донације.

Радојичић је, овом приликом, нагласио и да је једино кредитно задужење нове градске администрације – прошлогодишњи аранжман са ЕБРД-ом за затварање инвестиције нове топлане, у износу од 16 милиона КМ.

-Све остало се односи на реструктурисање старих дугова – истакао је Радојичић.

Говорећи о могућности доношења одлуке о ребалансу градског буџета, Радојичић је напоменуо да о томе није могуће донијети одлуку прије маја или јуна.

-Реално је да о томе разговарамо када будемо имали завршен годишњи извјештај за 2017. годину – каже Радојичић, наглашавајући да постоји тенденција даљег раста у оквиру градског буџета за ову годину, који је раније усвојен у износу од 134,9 милиона КМ.

-Извјесно је да би требало да добијемо 2,5 милиона КМ са републичког нивоа за реконструкцију Банског двора, док би емисијом обвезница од шест милиона КМ повећали буџет на приходовној страни, те са још неколико мјеста гдје смо аплицирали за одређена донаторска средства или средства са републичког нивоа, што би оквир градског буџета повећало на више од 140 милиона КМ – појаснио је Радојичић и додао да прелиминарни извјештаји говоре да је остварен суфицит у 2017. години, који би такође био распоређен ребалансом.

Предсједник Скупштине Града Зоран Талић навео је да данашња вишечасовна расправа о одулака које се односе на финансирање крупних пројеката емисијом обвезница, даје на значају самог парламентаризма у граду Баној Луци.

-У вези с тим тачкама дневног реда, имали смо око 20 учесника у расправи и 14 реплика. Ове одлуке су итекако битеа и њима затврамо капиталне пројекте, како на градском тако и на приградском и сеоском подручју. Посебно се то односи на неке пројекте који трају дужи низ година и који ће ријешити проблеме како грађанима тако и привреди. Конкретно мислим на изградњу Зеленог моста  – закључио је Талић.

Емисија обвезница – услови
Данас усвојене одлуке о финансирању капиталних пројеката емисијом обвезница предвиђају да се емисија хартија од вриједности обави јавном понудном, и то у износу до 6.000.000 КМ, каматом не вишом од 4,5 одсто годишње, са роком доспијећа седам година. Емитоваће се 60.000 обвезница номиналне вриједности 100 КМ, укупне номиналне вриједности емисије 6.000.000 КМ. Јавни позив за упис и уплату емисије обвезница биће објављен на интернет страницама Бањалучке берзе и Града Бања Лука и у дневним новинама.

 

Наставак сједнице у понедјељак, 26. фебруара
Одборници су данас размотрили 15 тачака Дневног реда, које су и усвојене. Наставак сједнице, на којем ће расправљати о преосталих девет тачака, заказан је за понедјељак, 26. фебруар.Click here to change this text