Фестивал дугометражног филма од 30. маја до 1. јуна

Фестивал дугометражног филма под називом “Filming the Other“ биће одржан од 30. маја до 1. јуна у биоскопу Синестар у тржном центру „Делта планет“.

Визарт Филм из Бање Луке је покренуо овај пројекат, како су истакли – са идејом да пружи подршку младим, креативним људима од 18 до 30 година, да реализују своје идеје, умреже се са колегама из остатка земље и обогате своја портфолиа радовима који ће им помоћи у изградњи каријере.

„Истовремено, њихов креативни потенцијал и филм као важна умјетничка платформа ће служити за упознавање са позитивним аспектима културне различитости, као покретачи на дубље разумијевање, емпатију и уважавње разлика међу нама“, истакли су организатори.

Филмови које ће бањалучка публика имати прилику да погледа су: Србенка, Небојше Слијепчевића; Друга страна свега, Миле Турајлић; Терет, Огњена Главонића; Окупација 1968, продуцента Петера Керекеша; и Chriss the Swiss, Ање Кофмел. Неки од аутора и продуцената филмова ће такође учествовати у овом програму и са њима ће се водити модерирани разговори након пројекција.

Пројекције ће бити бесплатне и отворене за све заинтересоване.

Стручни жири ће одабрати три идеје које ће ући у фазу продукције. Продукција ће се одвијати у љетним мјесецима, а премијера три кратка документарна филма настала у склопу пројекта биће одржана у новембру у нашем граду.

Фестивал дугометражног филма одржава се у оквиру „Прољећа у Бањалуци“.