У плану реконструкција спомен обиљежја у Дракулићу

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић разговарао је данас са градоначелником Бање Луке Игором Радојичићем и сарадницима о реконструкцији и изградњи споменика на подручју града.

Договорено је да, до краја године, буде реконструисано спомен-обиљежје  у Дракулићу посвећено жртвама геноцида и усташког покоља Срба у том бањалучком насељу, као и у оближњим мјестима Мотике, Шарговац и у руднику Раковац.

Министар Милуновић је истакао да је Влада Републике Српске спремна да суфинансира реконструкцију овог веома значајног споменика из Другог свјетског рата.

-Не смијемо дозоволити да геноцид у Дракулићу  буде заборављен.  Наша је обавеза да на  достојанствен начин чувамо сјећање на 2370 српских цивила, које су 7. фебруара 1942.године усташе убиле на монструозан начин, без иједног испаљеног метка – рекао је Милуновић, посебно истакавши да је међу мучки убијеним Србима било око 500 дјеце.

Градоначелник Радојичић је напоменуо да је идејни пројекат већ завршен и да ће Град приступити наредним фазама реализацијеовог важног пројекта.

На састанку је разговарано и о изградњи Централног споменика борцима погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске, те усаглашено да се интезивно наставе разговори о реализацији овог важног пројекта за Републику Српску који ће достојно чувати помен на све погинуле борце.