Успјешно одржан Међународни шаховски фестивал “Матирајмо предрасуде“

Протеклог викенда, у организацији Школе шаха „Скакач“ одржан је 4. Међународни шаховски фестивал „Матирајмо предрасуде“, који је Програмом развоја спорта града Бања Лука са приоритеним областима финансирања за 2018. годину сврстан у спортске манифестација од значаја за град Бању Луку.

Побједник овогодишњег шаховског фестивала је Недељко Кљајић из Рибника, који је након 7 кола, као 10. играч по рејтингу, сакупио 6½ поена, док су на пола корака иза њега остали фаворит Зоран Љикар из Вуковара, Миладин Берић из Бање Луке, Ахмед Каралић из Зенице и Роберт Тонковић из Бијељине.

У Народној скупштини Републике Српске наступило је рекордних 126 такмичара са рејтинг листа Данске (1), Хрватске (1), Србије (3) и БиХ (121). Међу њима је био један играч са титулом (женски ФИДЕ мајстор).

Осим Кљајићу, као свеукупном побједнику, пехари су подијељени још у 9 категорија:
•најуспјешнији сениор (59 играча): Зоран Љикар (Вуковар);
•најуспјешнији шахиста са инвалидитетом (4): Ахмед Каралић (Зеница):
•најуспјешнија сениорка (5): Азра Махмутагић (Сарајево):
•најуспјешнији кадет до 10 година (13): Харун Кулић (Сарајево);
•најуспјешнија кадеткиња до 10 година (5): Маша Бабић (Теслић);
•најуспјешнији кадет до 14 година (21): Марко Липовчић (Ђулићи, Теслић)
•најуспјешнија кадеткиња до 14 година (7): Маја Зекановић (Приједор)
•најуспјешнији кадет до 18 година (8): Драган Станковић (Котор Варош);
•најуспјешнија кадеткиња до 18 година (4): Маша Максимовић (Бања Лука).

Шаховске књиге припале су другопласиранима у кадетским категоријама. То су: Милана Бабић и Лука Вуковић (до 10), Анастасија Вишекруна и Исмет Мешић (до 14), те Бојана Бојанић и Евел Каралић (до 18 година). Специјалне награде су стигле у руке 58 такмичара млађих од 18 година.

Све награде је уручио Борислав Предојевић, предсједник ОШК Мат из Теслића.

Турнир се рејтингује код Свјетске шаховске федерације (ФИДЕ), а играчи су на располагању имали по 10 минута за размишљање током партије и додатних 5 секунди за сваки повучени потез.

У пратећем дијелу турнира Бојан Максимовић (16), најмлађи ФИДЕ мајстор у историји Бање Луке, одиграо је симултанку на 16 табли и остварио свих 16 побједа.

Граду је додијељена захвалница за доприносу у организацији шаховског фестивала.