Усвојени програми из културе и спорта: Више средстава за нове пројекте и инфраструктуру

Годишњи програми за културу, спорт и туризам усвојени су у данашњем наставку 28. сједнице Скупштине Града. Програми подразумијевају суфинансирање или финансирање низа активности, од изградње инфраструктуре, клубова, манифестација до појединих додатних програма.

-Већ трећу годину заредом се повећавају издвајања, и за спорт и за културу. Нису та средства само на буџетским ставкама ресорних одјељења, него и на другим, прије свега када је ријеч о изградњи комуналне инфраструктуре – казао је градоначелник Игор Радојичић.

Према његовим ријечима, битна ставка је улагање у изградњу спортске инфраструктуре.

-Ове године добићемо нову спортску дворану, а идуће године планирамо градњу новог помоћног фудбласког стадиона, нове теретане у природи, некоклико трим стаза, наставак акције изградње дјечијих игралишта, а настављамо и уређење рекреативних стаза од Бањ брда до Траписта – нагласио је Радојичић.

Град ће наставити и пројекат започет ове године, а односи се на суфинансирање чланиранина у спортским клубовима и здравствених прегледа спортиста.

-Наставићемо и са бесплатним спортским секцијама по свим бањалучким основним школама, а од првог јануара, по први пут, уводимо мјесечне стипендије за најбоље спортисте града, јуниорима и сениорима – нагласио је Радојичић.

Када је ријеч о култури, уз стандардно финансирање културних манифестација, догађаја и појединих установа и друштава план је да се све више иде на пројектно финансирање.

-Ове године први пут, а идуће поново, предвиђено је финансирање по јавном позиву нових пројеката у области културе у складу са циљевима нове Стратегије развоја културе. Значни, да ће све институције културе и удружења грађана моћи да се пријављују са креативним и добрим идејама. И у тој области, настављамо са улагањима у инфраструктуру, од којих је највећи пројекат припрема идејног рјешења нове мултифункционалне конгресно-конференцијске дворане. Радиће се и даље на децентрализацији културе, гдје ћемо на приградском и сеоском подручју радити нове или обновљати објекте у којима могу да се дешавају садржаји из области културе – закључио је први човјек Бање Луке.

Предсједник Скупштине Града Зоран Талић сумирајући овогодишњи рад градског парламента, казао је да су одборници активно учествовали у дискусијама, да су дали доста конструктивних приједлога за које је Градска управа имала слуха.

-Оно што слиједи јесте да утврдимо динамику за наредну годину. Сматрам да има доста квалитетних програма који ће се радити наредне године, што се показало кроз усвојене буџете и програме за 2019. годину – казао је Талић и додао да би крајем јануара или почетком фебруара требало да буде одржано наредно засједање градског парламента.