Уручени бесплатни уџбеници за школарце

У сусрет скором почетку нове школске године, замјеник градоначелника Срђан Амиџић и начелница Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Наталија Тривић, уручили су данас уџбенике за дјецу из вишечланих породица, као и за малишане из ромске популације са подручја Бања Луке.

Како би родитељи прошли без финансијских издатака, Удружењу породица са четворо и више дјеце уручена су 74 комплета уџбеника за основну школу, док је за дјецу из ромске популације обезбијеђено 18 комплета.

Замјеник Амиџић нагласио је да градска администрација, као и сваке године, наставаља са пружањем подршке овој популацији, јер полазак у школу је значајан материјалан трошак за вишечлане породице.

– Важно је да Град има сарадњу са удружењем у смислу обезбјеђења  простор за рад и покривања материјалне трошкове како би ово удружење могло нормално функционисати. Такође, настојимо да се помоћ не огледа само у оваквим акцијама, већ постоји значајна подршка вишечланим породицама кроз различите програме стипендирања. Када је у питању предшколско васпитање, за сву дјецу из вишечланих породица, боравак у вртићима је бесплатан, док 231 дијете из ове популације добија стипендију – навео је Срђан Амиџић.

Јован Радовановић, предсједник Удружења породица са четворо и више дјеце града Бање Луке и Републике Српске, рекао је да ова донација значи много јер се ради о породицама чији су одрасли чланови углавном незапослени, те да преко 70 одсто породица нема никаква примања.

– Данас је тешко школовати и једно дијете, а да не говоримо колико је тешко породицама које имају више дјеце.  Удружење тренутно има 630 породица, које имају минимум четверо дјеце. Увијек наглашавам да су нам најбитнија законска рјешења, трајна и кроз институције, једнократне помоћи дођу добро у једном моменту али то нису трајна рјешења – нагласио је Радовановић.

Замјеник Амиџић и начелница Тривић данас су посјетили и Савез удружења националних мањина РС гдје су дјеци из ромске популације уручили уџбенике и школски прибор за основце, а средњошколцима и студентима рјешења о новчаној помоћи.

Ово је још једна од активности које се проводе сваке године, а ове године је додијељено 18 комплета уџбеника и школског прибора.