Уручена постхумна одликовања за борце ВРС

Постхумна одликовања уручена су данас у Градској управи породицама погинулих бораца Војске Републике Српске. Изасланик предсједника РС, Слободан Жупљанин, рекао је да је ове године одликовано седам бораца са бањалучког подручја и да је тиме настављена пракса која је установљена претходних година.

  • Ријеч је о широј активности која се спроводи на цијелој територији РС, а предсједница РС Жељка Цвијановић је, у овој години, постухмно одликовала укупно 282 погинула борца ВРС са цијеле територије Републике. Ово је један од начина да искажемо своју захвалност и поштовање према борцима који су дали свој живот за стварање Републике Српске – нагласио је Жупљанин.

Градоначелник Игор Радојичић, истакао је да Град Бања Лука чини све да се на адекватан одужи свим погинулим борцима ВРС, рањеним борцима, њиховим породицама, али и борцима који су преживјели рат.

  • На подручју града смо обновили или изградили сва спомен обиљежја која су била договорена са Борачком организацијом РС, а то су обиљежја у насељима Старчевица, Лауш, Залужани, Стричићи, Мотике и Бистрица. Преостао је још велики посао изградње централног спомен обиљежја које ће бити изграђено у центру града, а тренутно смо у фази прикупљања документације за расписивање јавног позива коју води надлежно министарство у Влади РС – навео је Радојичић. Он је додао да Град помаже борачку популацију на различите начине, као што су стипендирање дјеце из породица погинулих бораца, јавни позиви за запошљавање у Градској управи, те стамбено збрињавање и бањско лијечење.