Сјећање на невине жртве фашистичког терора у Дракулићу

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, присуствовао је данас у Дракулићу обиљежавању 78. годишњице страдања Срба у усташком покољу у зиму 1942. године.

Он је подсјетио да се на данашњи дан, већ деценијама, подсјећамо великог злочина који је у неколико бањалучких насеља почињен у зиму 1942. године, када су фашисти масакрирали цивилно становништво искључиво због тога што су били прирпаници српског православног народа.

  • На нама је да овај дан обиљежавамо и да се сјећамо историје, прије свега да одамо почаст недужнима који су страдали, а друго – да учимо из историје. Учинили смо све да на достојан начин обиљежевамо овај датум, а у тим напорима ваља споменути и реконструкцију спомен костурнице и споменика у Дракулићу. Вјерујем да ћемо то ове године завршити, а у непосредној близини, у двориштиу школе у Шарговцу, почела је изградња спомен парка – истакао је Радојичић.

7. фебруара 1942. године припадници фашистичке НДХ, у само једном дану, на свиреп начин, без испаљеног метка, побили су више од 2.300 потпуно невиних српских цивила у селима Дракулић, Мотике и Шарговац те у руднику Раковац, међу којима више од 550 дјеце.