Сједница Скупштине Града 24. и 25. априла

Двадесетдруга сједница Скупштине града Бања Лука биће одржана 24. и 25. априла, одлучено је на данашњој сједници скупштинског Колегијума.

На овој сједници, одборници ће разматрати 49 тачака дневног реда. Између осталог, на дневном реду је приједлог Статута Града Бања Лука, консолидовани извјештај о извршењу Буџета Града Бања Лука за период 01.01.-31.12.2017. године, те приједлог одлуке о расподјели утврђеног суфицита и неутрошених намјенских средстава за 2017. годину.

У вези са новим Статутом Града, градоначелник Игор Радојичић је рекао да ће Град у складу са новим законом добити и нови статут, који није претрпио крупне измјене у односу на стари.

Говорећи о приједлогу одлуке о расподјели утврђеног суфицита и неутрошених намјенских средстава за 2017. годину, Радојичић је навео да је Град успио домаћински пословати, уз бројне пројекте које је реализовао прошле године и остварио вишак од девет милиона КМ.

Када је ријеч о распореду средстава остварених суфицитом, градоначелник је истакао да ће сва расположива средстава бити усмјерена у финансирање пројеката.

-Једна од већих ставки, око пола милиона марака иде за изградњу објекта МЗ и Полицијске станице на Лаушу. За наставак Улице краља Александра I Карађорђевића, за који ће дио средстава бити обезбијеђен путем обвезница, из суфицита ће бити издвојено додатних 600.000 КМ. Такође, око 450.000 КМ предложено је да иде за неколико нових водовода. Нешто мање од 500.000 КМ односи се на улагања у школе, и то реконструкцију дијела Техничке, Електротехничке школе и Гиманзије и пет основних школа. Дио средстава, преко 700.000 КМ иде за циивлну заштиту и побољшање опремљености цивилне заштите – казао је Радојичић.

Према његовим ријечима, основни разлог за ребаланс буџета, чији ће се Нацрт наћи на предстојећој сједници, је двострук.

-Први је уврштавање шест милиона КМ које очекујемо од емисије обвезница и други распоред утврђеног суфицита. Нацрт ће за око 11 милиона КМ бити већи у односу на досадашњи буџет – нагласио је градоначелник Радојичић.

Пред одборницима је и приједлог Нацрта Стратегије развоја културе Града Бања Лука и приједлог акционог плана пројеката Града Бања Лука за 2018. годину.

Из области саобраћаја, на дневном реду 22. сједнице су приједлози одлука о разврставању локалних путева и улица и о управљању, грађењу, реконструкцији, одржавању, рехабилитацији и заштити локалних путева и улица у насељу на подручју града Бање Луке.

Више нацрта измјене дијелова регулационих планова и одлука о додјели простора у закуп под посебним условима такође ће се наћи на овом засједњу. На дневном реду су и извјештаји о реализацији Стратегије развоја града у периоду 2007 – 2019. године, закључно са 2017. годином и о реализацији Плана капиталних инвестиција Града Бања Лука за 2017. годину.

Градски парламент разматраће и извјештаје о раду за прошлу годину и програме рада за ову годину Туристичке организације града и ЈУ Центар за социјални рад Бања Лука, као и програм пословања за 2018. годину ЈУ Спортски центар „Борик“ Бања Лукаи информацију о финансијском пословању ЈУ Центар за предшколско васпитање и образовање Бања Лука, за период 1.1. до 31.1.2.2017. године.

Колегијум на данашњој сједници није прихватио захтјев Клуба одборника „Слобода“ за одржавање посебне сједнице Скуштине Града.