Бања Лука и Требиње: Договорена конкретна сарадња

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, са сарадницима, разговарао је данас са делегацијом Града Требиња, коју је предводио градоначелник Лука Петровић – о наставку и проширењу сарaдње између два града.

Како је навео градоначелник Радојичић, надлежна одјељења и јавне установе и предузећа наставиће сарађивати, јер и са једне и са друге стране – има доста тога што се може преузети или наставити као заједнички посао у будућем периоду.

-Током веома корисног састанка, разговарали смо о низу искустава свих градских служби и одјељења, као и јавних установа и предузећа, и чули смо много лијепих искустава из Требиња из области туризма, развоја пољопривреде и села, промоције и развоја града, те урбанизма. О свему томе смо појединачно разговарали  – рекао је градоначелник Радојичић.

Двојица градоначелника су сагласни да се ојача комуникација и успостави чвршћа сарадња између два града, и у том смислу постигнути су и конкретни договори. Тако ће Бања Лука добити један свој дан у оквиру Требињског културног љета, а Требиње свој дан у оквиру једне од бањалучких културних манифестација што ће накнадно бити прецизирано.

Један од договора са данашњег састанака, јесте да се у Бањој Луци у наредном периоду отвори Херцеговачка кућа са понудом домаћих херцеговачких производа.

-Град Бања Лука нам је изашао у сусрет и понудио простор за Херцеговачку кућу. Очекујем да би у наредних 60 дана у Бањој Луци могла да буде и отворена. Вјерујем да ће то бити један од додатних садржаја како за грађане Бање Луке, тако и за туристе – рекао је градоначелник Требиња Лука Петровић.

Петровић је захвалио градоначелнику Бање Луке, који је уприличио састанак током којег су, како је рекао, отворили важне теме разговора.

-Желимо да комуникацијом између градова избришемо границе сјевера и југа, истока и запада, и да се осјети стабилност и у једном и у другом крају Републике Српске. Мислимо да Требиње, иако мали по својој бројности, има веома важних садражаја које може да укрсти са Бањом Луком и у том циљу смо размијенили искуства. Желимо да унифицирамо неке ствари, да направимо програме који су слични или исти, а све на доборбит ова два града. На исти начин, могу да комуницирају и друге локалне заједнице, а циљу бољих услова живота грађана – закључио је Петровић.