Сусрет градоначелника Бање Луке и Бијељине

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић са сарадницима, разговарао је данас са делегацијом Града Бијељине коју је предводио градоначелник Мићо Мићић. Ово је узвратна посјета, будући да је бањалучка делегација боравила у Бијељини половином априла ове године.

И током овог састанка у Бањој Луци разговарано је о више тема, јер како су истакли градоначелници – много је оперативних тема и сличних проблема у обје локалне заједнице.

-Веома је важно да два највећа града у Републици Српској имају сличне ставове и да размјењују најбоље праксе. Тако смо и данас разматрали низ појединачних проблема из различитих области. Имамо сличне или потпуно усаглашене ставове у вези са неколико актуелних тема, јер напросто рјешавамо питања из практичног живота која су конкретна за наше грађана и у којима и једни и други можемо копирати оно што је добро – казао је градоначелник Радојичић.

Једна од заједничких тема, јесте наплата пореза на непокретности, коју од нове године могу да преузму локалне заједнице.

-И једни и други имамо интерес да се побољша обухват и да се провјери колико има прјава и шта се све наплаћује. Бања Лука је у овом моменту заинтересована за контролу обухвата и исправности пријава. Видјећемо који је то оптималан модел и наша одјељења за финансије биће у комуникацији – нагласио је Радојичић.

С обзиром на то да је поново отворена могућност за подношење захтјева за легализацију, Радојичић је казао да Града Бања Лука има око десет хиљада предмета у рјешавању и да ће добити хиљаде нових, те да је то доста дуготрајан и компликован посао.

-Разговарали смо и о најбољим рјешењима у спорту, с обзиром на то да Бања Лука има усвојен нови програм и правилник у спорту, те да од септембра започињемо пилот пројекат спорта у основним школама – рекао је први човјек Бање Луке.

Оба града раде и стратегију развоја, те се налазе у процесу БФЦ ресертификације, односно сертификације градова са повољним пословним окружењем.

Градоначелник Мићић је казао да постоји пуно заједничких тема и проблема грађана, које треба рјешавати, јер се они прво и обраћају локалним заједницама.

-Од Бање Луке се може пуно научити и желимо све добре праксе да пренесемо из једног града у други. Оно о чему смо још причали јесте да бисмо требали неке добре идеје или проблеме које имамо, заједнички кандидовати и пред Владу РС или републички парламент када је ријеч о појединим законским рјешењима, попут закона о средњем и основном образовању, а све у циљу да привреда добије квалитетнији кадар  – навео је градоначелник Бијељине.