Свечани пријем за делегације пријатељских градова

Руководство Града уприличило је свечани пријем за делегације градова, које присуствују обиљежавању Дана града. Градоначелник Игор Радојичић нагласио је да Бања Лука обиљежава 22. април, дан када је ослобођена од фашизма 1945. године, те да његује овај датум и да је поносан на своју антифашистичку традицију.

Свечаностима поводом рођендана Бање Луке, присуствује око 35 делегација пријатељских градова из десетак земаља. У Бању Луку је стигла делегација из Санкт Петербурга – из дистрикта Васиљевска острва, градоначелници Новог Сада, Куманова и Мостара, предсједници скупштина градова и општина Сремске Митровице и Бара, предсједник општине Нови Београд, помоћник градоначелника Београда, те делегације из Будве, Загреба, Крања, Лавова, Новог Места, Пуле, Суботице, Темишвара, Хецег Новог, Врбаса и више градова и општина из РС и БиХ.

-Ови бројни гости свједоче да имамо пријатеље и да желимо да развијамо то пријатељство. Представили смо им наше основне приоритете и надам се да ће имати прилику да виде да се настојимо развијати и као главни град Републике Српске и као регионални центар. Односно, да желимо да имамо већа улагања, више туриста, те да радимо много из комуналне инфраструктуре, на стратешким документима овог града и да смо, прије свега, пријатељски и отворен град који има потребу и због географског положаја да сарађује са регионом, а и изван њега са свим нашим искреним пријатељима – казао је Радојичић.

Руководилац администрације дистрикта Васиљевског острва Санкт Петерсбурга Јулија Кисељова казала је да су Санкт Петерсбург и Бања Лука два веома блиска града, те навела да се сарадња већ одвија кроз неке области, наводећи да водеће руске компаније раде на териотрији Бање Луке и Републике Српске.

-Надам се да ће ово бити добра платформа и за сарадњу у другим областима и да поставимо добар темељ за младе генерације – казала је Кисељова и пожељела срећан празник становницима Бање Луке.

Предсједник Скупштине града Бања Лука Зоран Талић честитао је суграђанима Дан града истичући да су они најважнија карика на путу да град на Врбасу буде љепши, бољи и препознатљив у свијету као мјесто добрих домаћина.

-Највише за Бањалуку можемо учинити заједничким снагама, сарађујући на свим пољима – рекао је Талић,који је гостујућим делагацијама пожелио добродошлицу са жељом да везе које су успостављене буду сваком новом сарадњом ојачане.

И градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, упутио је честитке грађанима Бање Луке поводом Дана града, истичући да сваки пут када дође у наш град примијети промјене на боље.

-Видимо да се ствари мијењају, да је Бања Лука све љепша и отворенија и развијенија, што је прави резултати градске администрације. Нови Сад многе ствари везује за Бању Луку и искрено од срца жели да види Бању Луку као најјачи и најразвијенији град у овом региону. Све што будемо могли, ми ћемо помоћи – казао је Вучевић и најавио сарадњу на новим пројектима међу градовима и подршку у томе градоначелнику Радојичићу.